Решения за периодичен back-up на данни за малък бизнес: първа част

Предистория: През уикенда бях цанен от един приятел американец да му сменя хард диска на домашния компютър, че старият се беше повредил лошо (още при стартиране на компютъра БИОС-ът предупреждаваше, че дискът ще се скапе необратимо всеки момент). Жената на моя приятел беше силно разстроена от загубата на данните, защото ползва този компютър и за домашния си бизнес. Тъй като ми платиха повече от щедро, им обещах да се поровя и да им представя възможни решения за back-up на този компютър.

Критериите ми за оценка са:

 1. Бързина – колко време ще отнема ежедневното копиране на данни: 1=много бавно, чак дразнещо; 3=средна работа; 5=много бързо, почти незабележимо.
 2. Удобство – колко удобен е процесът от гледна точка на крайния потребител. Трябва ли да се мисли за процесът (трябва ли да се настройва допълнителна напомнянка), трябва ли да се слагат медийни носители в устройства или не, ако са нужни допълнителни носители, къде ще трябва да се съхраняват. 1=много неудобно; 3=абе може така; 5=не забелязвам как и кога се прави back-up.
 3. Надеждност
 4. – каква е сигурността ни, че back-up носителят ще е достатъчно траен, че да ни осигури копиране на данните ни обратно при евентуален провал на първичния ни носител (най-вероятно хард диска). 1=не мога да разчитам; 3=поне се чувстам малко по-спокоен; 5=критичните ми данни са в безопасност.

 5. Цена – абсолютна сума в щатски долари по цени на дребно от магазин или уеб сайт. Виж основните правила малко по-долу.
 6. Предимства и недостатъци – обобщение.

Основни правила: Това изследване набляга главно на цената и удобството. И в този случай съм приел, че срокът за изграждането му не е спешен. И преведено на американски консумеристки език, това значи, че бих могъл да изчакам който и да е хардуерен компонент да се появи на разпродажба и така да се спестят инвестиционни средства. Ако потребителят изиска бърза реализация на дадено решение, това се отразява върху цената. Мишената за приложение е или единичен домашен компютър (използван и за малък бизнес – главно сметки с електронни таблици, писане на документи и електронна поща и браузване в Интернет) или малка домашна LAN мрежа от максимум 3 компютъра без много разпределени ресурси.

Следват резултатите (1):

 1. RAID 1 (огледален) масив (за 160 гигабайта): Бързина = 5; Удобство = 5; Надеждност = 4; Цена ~ $155 (еднократно).

  Нека да допуснем, че имаме да мислим само за един домашен компютър със 160 GB хард диск, свързан към първият IDE канал от дънната платка. За да преустроим този единичен диск в огледален RAID, трябва да купим още един диск, препоръчително с много сходни параметри, включително модел и размер, със съществуващия диск. Ако компютърът е купен сравнително наскоро, шансовете ни да намерим същия модел диск са доста оптимистични. Най-лошият възможен вариант тук е да трябва да купим два нови диска. 160 GB диск напоследък може да се намери тук за около $50 след rebate, крайна цена след данък оборот $60. (Това беше миналата седмица, тази седмица в Best Buy се намира такъв диск за $50 крайна цена. Но тези разпродажби се сменят всяка седмица…) Два такива са $120 и като купим двуканален RAID PCI контролер за $35, цената става $155. Ако притежаваме един диск и трябва да купим само втория и контролера, цената ще падне. Бързината и удобството за back-up на данни са максимални – потребителят изобщо не трябва да се замисля за тази дейност. Надеждността не е максималната, защото съществува някаква, макар и минимална, вероятност и двата диска да се повредят в един момент. Иначе ако нещо не е наред с единия диск, RAID софтуерът предупреждава потребителят и проблемът или се оправя, или трябва да се купува нов диск (ако нещо не е наред на физическо ниво, например), но данните остават.

  Плюсове на този вариант: бърз, удобен, еднократна инвестиция.

  Минуси: надеждност по-малка от максималната, не може да се пази история (т.е., ако изтриете някоя папка/файл по погрешка, не можете да ги възстановите от bakc-up), ако компютърът има само този огледален масив и операционната система е инсталирана на него, това ще я забави.

  Обща оценка на варианта: 4.5

 2. DVD+-R (или DualLayer или се използва по-старата, но по-евтина и широкоразпространена еднослойна технология) – Бързина = 2; Удобство = 3; Надеждност: 4; Цена ~ $45 за устройството + по няколко долара на празен диск.

  Вариантът back-up на DVD носители е също доста удобен и изисква малки първоначални инвестиции – цените на записващите устройства постоянно вървят надолу. Самите дискове обаче се записват доста бавно и не могат да поемат пълното съдържание на съвременен хард диск (повечето компютри вече идват с 80, 100, 120 ГБ или още по-голям хард диск), така че back-up трябва да се прави на повече от един носител. Това отнема доста време, а и снижава резултата за “Удобство”. Операцията трябва да бъде започната от потребителя, което значи, че потребителят трябва да си спомни или да си слага напомнянки. Но колко пъти съм махал с ръка и съм игнорирал предупреждения, че е време за периодичен back-up само защото не ми се иска да прекратя каквото правя в даден момент че да позна да пека дискове. Записваемите DVD+R или DVD-R дискове не траят вечно, така че трябва да си напомняме че старите ни back-up версии могат просто да откажат да бъдат прочетени някой хубав ден.

  Плюсове: ниска първоначална инвестиция, универсалност на решението (устройството може да се използва не само за back-up), възможност за съхранение на архивите на отдалечено място (не в кутията на PC-то, както е при RAID варианта), възможност за създаване на архив с история.

  Минуси: бавен запис, неавтоматизиран процес.

  Обща оценка: 3.5

 3. Отделен хард диск – Бързина = 5; Удобство = 4.5; Надеждност: 2; Цена ~ $60 за 160 GB устройство.

  При този вариант ни трябва отделен единичен хард диск, който слагаме в кутията и закачаме за свободен IDE, SATA или SCSI канал. Вижда се като отделно устройство. Данните се архивират или ръчно (но тогава пак го има моментът със забравливия потребител) или автоматично – чрез някакъв scheduler software (не че съм виждал такива, но е супер просто да се направи нещо такова). Прехвърлянето на данни става бързо, но все пак забележимо – трябва да се отделя по малко време за архивиране, освен ако не се прави автоматично през нощта или друго време, в което пред компютъра няма човек-потребител. Надеждността на този вариант е по-ниска обаче, защото дискът постоянно се върти и се помещава в същата кутия като диска, който искаме да архивираме – така че при издънка в захранването или физически проблеми с кутията можем да изгубим както съдържанието на оригиналния диск, така и архивното му копие.

  Плюсове: ниска първоначална инвестиция, вариантът е лесен за инсталация даже и от неспециалисти.

  Минуси: ниска надеждност, по-малка възможност за поддръжка на архив с история (освен ако не намерим софтуер, който да ни помага в това).

  Обща оценка: 3.5

 4. Лентово устройство – Бързина = 1; Удобство = 3; Надеждност: 4; Цена ~ $560 за устройството и после по $9 за 20/40GB лента.

  Тази точка я бях добавил генерално за пълнота докато не видях че и по магазините за компютърна техника се продават такива устройства и ленти за тях. Този вариант е много близък до вариант 2 по-горе, но вместо дискове се ползват лентови касети. Лентата е по-склонна към разтягане и самоунищожение. Записът става доста бавно. Касетите могат да се пазят на друго място. Повечето бизнес back-up решения, които съм видял по време на командировките си по клиентски сайтове, включват главно такива касети, метална касетка с ключ и куриер, който идва по веднъж на ден и отнася архивите за предния ден на склад. Но за малка фирма или домашен компютър този вариант е прекалено сложен и скъп.

  Обща оценка: 3

 5. Мрежов back-up – това ще го прехвърля във втора част, че постингът взе да става много дълъг…
  • Мрежов сървър
  • Мрежов хард диск
  • Безжичен мрежов хард диск

(1) Не че правя реклами на магазините и сайтовете, към които давам връзки, но аз пазарувам най-често от тях.


Можете да намерите горният постинг на английски тук.

2 thoughts

 1. Да допълня и моето мнение (все ще пиша за моите неволи, и все ме домързява).
  Като че ли истинското HOSO е точно АЙД1. Вероятността и 2-та диска да се скапят едновременно е наистина ужасно малка (още повече с новите SMART технологии за ранно предизвестие). Може би и 2-та диска ще “заминат” ако потече високо напрежение към тях (поради повреда в захранването), но и тогава има теоретично оправяне (смяна на дънцето на диска, long live Магитон Сервиз, няма да го забравя никога!). От подобно “едновременно заминаване” може да те спаси само backup на изцяло външен носител – DVD или tape, но както вече се каза, това е бавно, неавтоматизирано и досадно решение.
  Може би, ако ти трябва сигурност, близка до 100%, ще използваш АЙД1+външен бекъп поне веднъж на месец.
  Иначе Windows си има достатъчно читав Scheduled Tasks, с който може да си настроиш бекъпа да е автоматичен на определено време. Да не говорим, че се задава Windows One Care, който ще има
  още по-добре интегриран backup механизъм в себе си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *