Часовите зони в USA

Преди няколко дена си говорехме с Дончо за някои разлики между Щатите и Европа. И едното от основните различия е естествено големината. Което води след себе си наличието на няколко часови зони в Северна Америка:

  • EST (Eastern Standard Time, Източна часова зона) – GMT-5 (пет часа назад от Гринуичкото време) или 7 часа по-назад от България. Обхваща щатите по източното крайбрежие.
  • CST (Central Standard Time, Средноамериканска часова зона) = GMT-6.
  • MST (Mountain Standard Time, Планинска часова зона) = GMT-7.
  • PST (Pacific Standard Time, Тихоокеанска часова зона) = GMT-8.
  • Alaska = GMT-9.
  • Hawaii = GMT-10
  • DST (Daylight Savings Time, Лятно часово време) – през летните месеци всички зони преминават един час напред и после през есента се връщат по стандартно време. Имената на часовите зони се сменят през лятото: например EST става EDT (Eastern Daylight Time), а другите часови зони се прекръщават по подобен начин.

Ние вече мног
о сме свикнали с голямата държава и часовите зони и пресмятането на поправката за време става почти автоматично. Гледаме да не звъним на приятели по Западния бряг когато при нас е 9 сутринта ;-). Просто вече ни е станало навик. Страната е с голяма площ, но приспособяването не е толкова трудно.

Границата между отделните зони обикновено съвпада с границата между два щата – така е по-лесно. Има си и изключения – например Чикаго има някои много далечни предградия на югоизток, които формално се падат в Индиана. И границата между EST и CST там е поставена на около 40-50 мили навътре в Индиана – така че да е по-логично. Понякога пък не навсякъде се минава на лятно часово време и човек трябва да внимава – примерът е границата между Невада и Аризона. Като бяхме там през лятото се оказа, че към два дена поред не съм знаел колко точно е часът :-). Но поне бяхме на ваканция и не ми и пукаше дали е 9 или 10. Сега вече знам!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *