Новите български паспорти – още чакане??

Днес прочетох тази новина във вестник “Сега”. Новите паспорти с биометричните данни щяли да се издават само в София поради техническа и финансова невъзможност да се оборудват с хардуер повече места из България.

Дотук добре. Нормално. Това си е скъпа техника и е напълно логично, че няма да купят машина за РПУ-Царево, например. Вестникът казва, че работна група в МВР още обсъжда всички процедури около издаването на паспортите. Аз искрено се надявам, че този път ще помислят и за нас – обикновените граждани. Висянето на опашка за задграничен паспорт и в момента не е малко – човек трябва да се яви лично в съответното РПУ да подаде документи и после пак лично да си вземе паспорта. За нас не беше много зле, понеже местожителството ни е в Пловдив и трябваше да идем на ул. Волга. Ама ако живееш в някое по-малко село? Пътуване до града, чакане по опашки. Може да те върнат за пропуски при попълването на формулярите или липсващи документи. И това е още един изгубен ден. А ако работиш? В Щатите паспортите също се издават на ограничено количество места. Знам за един паспортен център в Чарлстън, Южна Каролина, и за друг в Бостън, Масачузетс. Когато ти трябва паспорт (който все още не е задължителен за американски граждани, пътуващи до Канада, например), първо отиваш да се снимаш. Във всяка по-голяма аптека има фото, където срещу $8 и 5 минути получавате две паспортни снимки. Формуляри за попълване може да вземете или от някой пощенски клон, който се занимава с паспорти (че в по-малките тази услуга я няма), или онлайн. С попълнения формуляр и снимките отивате в пощата. Проверяват ви ги, плащате си таксите и пощата изпраща документите до съответния паспортен център. Паспортът ви пристига по пощата след 1-2 седмици. Това е. Няма главоболия, няма големи опашки. Помислили са как могат да спестят време и нерви на обикновения гражданин.

Искрено се надявам, че и работната група в МВР, разискваща тази процедура за България, ще помисли за обикновените граждани.

3 thoughts

  1. Искрено се надявам, че и работната група в МВ , разискваща тази процедура за България, ще помисли за обикновените граждани

    Ама наистина ли се надяваш??
    Пожелавам ти след последната, никога да нямаж повече нужда от подмяна на българските си паспорти! И на себе си пожелавам същото 🙁 !

  2. Ами наистина се надявам, да. Все съм си един такъв надяващ се… Затова и живея тук сега ;). Но ми се иска да се надявам и заради всичките ни познати, приятели и роднини, които все още живеят в България. Ама надеждата умира последна, казват.

  3. Само дето в Щатите, е федерално престъпление да отваряш поща. непредназначена за теб. Да не говорим да бъркаш в чужда пощенска кутия и разни други подобни. В Канада не ти доставят пощата ако не осигуриш кутия, която да отговаря на стандартите, определени от пощите и държавата.
    Има ли нужда да правим още сравнения ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *