Merry Christmas или Happy Holidays

Тази дискусия се разгоря отново и тази година. Понеже всички в страната ни тук са все толкова толерантни и недискриминиращи, някои части от обществото (главно ACLU и прочее по-либерални организации) започват да натискат всички да бъдат много “политически коректни” и да не поздравяват другите с “Весело Рождество Христово”, понеже не бихме могли да знаем дали човекът срещу нас нямало да се обиди от такова пожелание ако не бил християнин. Вместо това се предпочита далеч по-неутралното “Весели празници”. Че освен Рождество Христово тези дни се празнува и еврейската Ханука, както и Kwanzaa, което е някакъв празник с африкански корени. А и не знам какво ли още не (канадците празнуват “Boxing Day” на 26-и декември – няма нищо общо със спорта бокс, а с повторното загъване на доста от получените подаръци и занасянето им в магазина за смяна… ама какво да ги правиш – канадци ;-)). Фразата “Christmas tree” се заменя с “Holiday tree” в доста градове – общинарите ги е страх някой да не почне да ги съди за сливане на държава и църква. Доста магазини (знам поне за Target) също се отказват от коледната си атмосфера и вместо това правят нещо по-коректно (аз пък в знак на протест не смятам повече да ходя да пазарувам в Таргет). Изобщо отношението е “сакън някой да не вземе да се обиди”.

Това е блудкава история. САЩ е държавата с може би най-голяма толерантност към различните хора. А на някои организации това все не им е достатъчно. Страната е основана върху библейски принципи и за това се е развила толкова бързо. Ако вземем да подкопаваме основите, не ще е по-добре. Аз имам един колега индиец, който е хиндуист. Не знаеше нищо за Рождество Христово. Миналата година по това време му беше любопитно и доста ме разпитва за службите в църквата и прочее. И ми каза, че никога в живота си не е влизал в християнска църква (а то все едно аз съм влизал в хиндуистки храм…). Но той също прихвана от духа на сезона – поне по-материалната му част. Раздаваше подаръци, поздравяваше с Merry Christmas. И не мисля, че това е обида за него – той си има собствените си религиозни празници, но празнува и най-голямия християнски празник тук. Не по християнски, но по свой си начин. И си мисля, че цялото общество трябва да приеме този начин. Ако всички ние само си държим устата затворена от страх да не обидим човека срещу нас, главно защото не го познаваме – няма да стигнем доникъде! Всеки от нас си има някакви убеждения, които по Конституция можем да изразяваме свободно. Ако нашите убеждения не харесват на околните, те имат избора да подминат и да не ни слушат. И така всички са доволни. Когато имаме избор да подминем нещо и да не слушаме за него, защото не ни харесва, е много по-добре отколкото да слагаме изкуствени забрани и да ограничаваме собствения си избор.

Merry Christmas!

9 thoughts

 1. Не съм убеден, че ACLU са зад тази кампания, защото аз попаднах на тази кампания лансирана от най-крайно консервативните медии като Fox, а и самият президент и съпругата му са твърдо за Holidays.
  Иначе съм съгласен с мнението ти. Честита коледа!

  p.s. На Boxing day се отварят не само кутиите с подаръци, а и църковните кутии с дарения, които се разпределят м/у бедните и затова се нарича така, но празникът е разпространен само сред британската общност изглежда.

 2. Абсолюто блудкава. На мен ми се струва, че медиите търсят решение на несъществуващ проблем за да има с какво да се занимават.

  Струва ми се доста трудно човек да обърка религията на приятелите си. Дори и да се случи – голям праз – ще се разберат.

  Колкото до познатите… хмм. Мисля си какво ще стане ако някой познат ми поздрави за амазан. Ми нищо няма да стане – ще му кажа, че празнувам Коледа и ще му пожелая весел амазан.

  Остават търговците, които продават разни неща – било то новини или стоки. Те трябва да си мислят за продажбите, така че каквото и да направят ще го разбера, дори и да не ми хареса.

  Весела Коледа!

 3. Проблема не се състои в това какво трябва да е пожеланието по време на празниците. Истинската причина за ACLU (а и за много други) е separation between church and state = тоест US правителството не трябва да има нищо общо с какъвто и да е вид религия – това е в конституцията доколкото си спомням. Защо тогава US правителството казва че Christmas е национален празник и никoй не трябва да работи, защо също децата в държавните училища трябва да казват “so help ме God” (Oath of Allegiance), защо на всяка доларова банкнота пише “In God we trust”, защо президента завършва всяка реч с думите “God bless America”, etc. Аз лично нямам нищо напротив кой как ще се поздравлява по време на празници, но съм много напротив някой (especially the government) да ми казва в какво трябва да вярвам.

 4. Това вече опира до въпроса за това, доколко държавата въобще трябва да ни се бърка в живота. Моето мнение е, че не трябва. Не мисля, че “национален празник” може да е се обявява по религиозни причини, заради множеството религии, особено в Щатите. Колкото до това какво пише на парите – този въпрос е все по-слабо актуален. Хартиените пари са в Червената книга. А защо въобще трябва да има държавни училища? Сигурен съм че има по-добри начини.

 5. @Пейо: тук ме хвърляш в тъча. От това, което виждам в USA, консервативните медии (една от главните такива се явява Fox News) са от главните защитници на “Merry Christmas”. Президентът също винаги изявява християнската си вяра публично и за това е против “Happy Holidays”. Не знам какво си видял, Пейо, ама ако ми изровиш връзка, ще ми е много интересно да видя. А ACLU винаги се възмущава против християнството.
  За Boxing Day не знаех толкова подробности. Мерси.

 6. @Пламен: Аз пък съм твърдо за поддържане на християнските ценности. И според мен едно от главните предимства на USA е, че се поддържат, но никой няма да те дискриминира поради факта, че ти не искаш да вярваш в тях. Може да имаш убеждения, които не съвпадат с убежденията на държавата, но това няма да ти попречи да живееш приличен живот. Но това, което аз виждам в последно време, е дискриминация срещу вярващите християни. Всичката тази дискусия май ще е предмет на друг постинг обаче ;-).
  (Оправих ти the typo в горния коментар.)

 7. @Камен: Държавата трябва да урежда системата без да ни се бърка много-много в живота. Но най-важно – да оставя правото на избор на нас. Да можеш да вярваш или да не вярваш по свое усмотрение, но да не си дискриминиран на тази основа. И това тук го виждам доста успешно.
  А и публични училища трябват. Щото аз мога да имам парите и желанието да пратя моите деца на частно училище, например, ама други хора може да нямат възможността. Но съм и напълно съгласен, че повечето публични училища тук само “отбиват номер” – като гледам по моите деца, които са в публично училище (но в добър училищен район), още от първи клас им дават доста домашни и родителите трябва да се занимават с тях всеки ден. И ако те не го правят, децата са като че ли обречени още от 6-7 годишна възраст да не успеят в живота си.

 8. @ Владо
  Потърси в изминалите новини за Bill O’Reilly, който продаваше в онлайн магазина си „happy holliday“ сувенири и украси докато сам ругаеше по телевизията. Гледай ги какво правят, а не какво ти приказват.

  А happy hollidays е просто тъпо, колкото и е тъпо да ти честитя рожения ден примерно като на „Бладослав“, за да мога само с този поздрав да позравя едновременно Боян, Владо и адослав.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *