“Спечелих зелена карта”: Работа

Следващата стъпка към по-нормален живот отвъд океана е намиране на работа. Без нея не може, освен ако разбира се нямате много знания за и успех на фондовата борса, или доста капитал, или просто вуйчо-капиталист с добро сърце ;-).

Обяви за работа се намират бол. Можете да ползвате голямите местни вестници (за Buffalo това е Buffalo News), безплатните рекламни местни вестничета, които може би получавате в събота, безплатните вестничета с обяви за работа, които са струпани на купчина пред входа на супермаркета ви. Предложения на хартия има безброй. Онлайн – сайтове от рода на HotJobs или Career Builder или всякакви подобни уебсайтове (подсказка – “job offer” в Yahoo, Google или любимия ви search engine ще ви даде много резултати). Или просто можете да тръгнете да обикаляте наоколо и да следите за магазини или ресторанти с обяви “Help Wanted” по вратите или прозорците. Трябва да сте подготвени, че без американско образование няма да ви е много лесно да си намерите добре платена работа. Не е невъзможно, но генералната вероятност за това е ниска. Просто работодателите ги е страх да наемат хора, които не могат да представят препоръки от други американски работодатели. За хора, пристигнали наскоро, такива липсват, така че трябва да се почва от начало. Ако сте били студент в някой американски колеж или университет, можете да вземете препоръки от професорите – а това е по-добре от нищо. Доста българи почват като разносвачи на пици. � абота се намира и в Макдоналдс или подобен вид ресторанти – но е необходим свясен английски. Доста магазини също постоянно търсят продавачи, но английският ви език трябва да е доста на ниво – че ако не можете да “омаете” клиентите, няма да имате много продажби на ваше име, а доколкото знам, основната част от заплатата на продавачите по магазините май се формира от комисионна от продажбите им. Можете да се пробвате да кандидатствате за работа на много места – нископлатените работи обикновено са само начално стъпало. Доста от американските ми приятели също са минали през грила в Бургер Кинг или щанда в Холивуд Видео. Парите и в тази страна не растат по дърветата, така че е необходим доста труд за да може човек да се позакрепи и да си намери добра работа. Често това включва търсене и в други градове или щати – тук привързаността на хората към “корена” им като че ли почти я няма. Всички се местят къде ли не. Доколкото бях чел едно време, средният американец се мести около 8 пъти в живота си.

Заплащането зависи много от това къде се намирате и какво работите. Федералната минимална заплата е май фиксирана на $5.45 на час. Това прави годишна заплата от $10,900 (или месечна от $908) – при средногодишни 2000 работни часа – което за тук е май под необходимият минимум за живот. “Уловката” е че всеки час над 40 на седмица се води “overtime” и по закон ви го плащат поне на 150% от нормалното заплащане. Всички заплати в USA се обявяват преди данъци, така че трябва да предвидите към 20%, които чичо Сам ще ви удържа от всяка заплата. Хората на почасова ставка обикновено получават пари на всеки две седмици.

Доста други работни места обявяват годишна заплата. $48,000 на година значи че ще ви дават по $4,000 на месец преди данъци. Плаща се по два пъти на месец.За какво стигат тези пари и много ли са или малко – ами всичко зависи от избрания от вас начин на живот и от това къде точно живеете. Може да са малко, ама може и да ви остават. Изборът е ваш.

И да завърша с един личен съвет – недейте да чакате месеци наред за по-“престижна” или високоплатена работа, освен ако не можете да си го позволите. Срамна работа няма когато човек винаги се стреми напред и нагоре и вижда неприятната работа за в момента само като стъпало към нещо по-добро. И винаги за всичко се намира начин.


Списък на всички постинги, свързани с тази тема, можете да намерите тук.

3 thoughts

  1. Каква е тази “почасова стачка”, бре Владо, за която “обикновено получават пари на всеки две седмици”?!? :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *