Уикипедия – “Не ни цитирайте”

Днес попаднах на следната статия за Wikipedia в Yahoo. С две думи – някой анонимен приносител допълнил една статия в Уикипедия с неверен факт, който свързал бивш редактор на USA Today с убийствата на двама братя Кенеди. За повече информация прочетете статията, но това, което ми направи впечатление, е че президентът на Фондация Уикипедия заявил в последващо интервю, че студенти и изследователи не би трябвало да цитират Уикипедия.

Отново и отново въпросът за мен опира до отговорност. Затова лично за себе си генерално се пазя от безплатни услуги или стоки. Когато похарчиш пари за дадена услуга, това създава един вид договор между продавач и купувач. И ако нещо по договора евентуално се провали, можеш да си търсиш правата по законов и уреден начин. Но ако е free? Доставчикът на услугата вдига рамене и казва “Ами аз ви казах… а и ‘за без п
ари – толкова'”. Уж правим толкова неща с ентусиазъм и с цел да помогнем на хората до нас, а накрая – ядец и издънка. Не ме разбирайте погрешно – нямам нищо против Уикипедия в частност. Тази енциклопедия ми дава основна информация за доста неща, от които съм се интересувал. Но след прочитането на тази статия винаги ще си имам едно наум – а колко всъщност е вярно това, което чета? Защото енциклопедиите, които се продават срещу пари, имат редактори. Хора, които отговарят с работното си място и заплатата си за това, което проверяват. Не че те не правят грешки – човешко е всеки от нас да оплита конците от време на време. Но тези редактори биха спирали някои от явните опити за изопачаване на истината, поне според мен… Защото ако нещо явно не е наред – хвърчат. Изборът и произтичащата от него отговорност са винаги много важни за мен – каквото и да правя. Всички имаме някакъв фундамент, върху който градим живота си. Но рано или късно (или доста редовно) стигаме до някой кръстопът в живота си. И имаме избор – да направим избор според фундамента си или да тръгнем по другия път. Този, за който знаем, че няма да ни доведе до нищо добро.
И за мен изборът на фундамента не се заключва в догми! Имаме два пътя пред себе си, но отговорността за нашето си решение пада върху нас, а не върху някой друг.

Това е рискът на отворените системи – да имаме вяра на нещо, а да се окаже, че то е манипулирано. Но подобни неща за неизбежни, колкото и да се опитваме да избягаме от тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *