“Спечелих зелена карта”: Авторемонти

Авторемонтите, поне за мен, взлизат в две основни категории:

  • Техническо обслужване
  • Поправки

Техническото обслужване включва дейности, свързани с периодичната поддръжка на даден автомобил – смяна на масло, ротация на гуми, допълване на всякакъв вид течности. Обикновено са по разписание, свързано с изминати мили или време. Не са задължителни, но са силно препоръчителни – в някои случаи гаранцията на дадена кола се прекратява ако обслужванията не вървят по график. Графикът в повечето случаи е както следва:

  • Смяна на масло – препоръчва се на всеки 3000 мили или 3 месеца. При по-новите коли времето за смяна на маслото се докладва с лампичка на таблото. Човек може да си сменя маслото сам (аз лично съм го правил едно време със старите коли – дългосрочните инвестиции включваха тава с двойно дъно за източване на маслото за $6 и две рампи, на които качвате предните гуми на колата, за да можете да легнете под нея, за $30; а краткосрочните инвестиции – по $8 за 5 кварти (около 4.5 литра) моторно масло и $6 за нов филтър), или да отиде някъде да му го сменят – по повечето бензиностанции има минисервизчета, където ще ви сменят маслото за около 20-30 минути без да слизате от колата срещу приличната сума от 22-30 долара. А можете и да идете на сервиз или да оставите колата в сервиза на дилъра, откъдето сте я купили (повечето дилъри оперират със собствени сервизи). Изборът е ваш, но както винаги по-ниската цена е равна на повече главоболия за собственика.
  • Проверка и евентуално допълване на резервоарчетата с всякакви течности – спирачна, кормилна, за миене на стъклата. Обикновено в цената на смяната на масло по сервизите е включена и тази точка. Така че хич не е чудно, че доста тукашни шофьори не знаят как им се отваря предния капак и къде се налива синята течност, която пръска от чистачките – просто не им се налага да го знаят.
  • Ротация на гуми (разменят предните и задните гуми по някаква схема, за да се износват по-равномерно) – всеки 6000 мили или 6 месеца. Това е пак работа, която може да се свърши от собственика (инвестиция = 2 крика) или в сервиз.
  • Има и доста други дейности – смяна на течността в цялата охладителна система, продухване и смяна на течността в автоматичната трансмисия и други такива екстри, но те са на по-голям интервал и са малко различни за различните коли, така че няма да ги включа в този списък. Обикновено в “Инструкциите за собственика”, които идват с даден автомобил, има отделна глава, посветена на видовете техническо обслужване и препоръчителните периоди между тях.

Поправките обикновено са належащи когато нещо се повреди или счупи не по план ;-). Не търпят отлагане, освен ако нямате втора кола, добри приятели или друг алтернативен транспорт. Цените им са доста солени. Повечето неща не могат да бъдат поправени в къщи и трбява да се ходи на сервиз (освен ако не сте инвестирали много пари в инструменти и условия и имате време за това…). Силно препоръчвам издирването на свясен сервиз и/или механик – това ще ви спести много време и пари. С всичката тази електроника в съвременните коли не е много лесно да види човек какво точно ще се поправя и да знае какво очаква като цена. Цената на труда в сервизите е към $50-70. На час!! Добавете към това цената на частите (тя в доста случаи изобщо не е ниска) и ще видите защо е добре да имате човек, на когото можете да вярвате. Иначе има да си плащате…

Признавам си, че съм си ремонтирал това-онова по старите коли. Каквото мога – правя. Преди 4 години ми поискаха към $360 за да сменят двата предни спирачни диска и четирите накладки към тях. Това за труд и части. Аз любезно отказах, отидох до магазина и купих 2 диска и накладки за към $60 и после с баща ми употребихме към 1 час да сменим частите. Но това е фасулско. Не мога да пипам електрониката. Защото когато преди доста години имах проблеми с трансмисията на едната от колите и отидох при един мой приятел, който има такъв сервиз, той извади един специален диагностичен компютър за Крайслер, върза го към един сериен порт, чойто кабел издърпа изпод арматурното табло, пообиколихме малко из квартала и ми каза какво се е счупило, за колко време може да го смени и колко ще ми струва… А този компютър сигурно хич не е евтин. Ама за това си има професионалисти. Само не трябва да ви лъжат ;-).

Чувал съм за доста български сервизи в Щатите, но никога не съм ходил май. Само веднъж един приятел ме заведе в един руски сервиз в Чикаго преди доста години. Но сега познавам някои хора със сервизи наоколо и като ми се наложи, ходя да ги питам. Те не се занимават с всичко, естествено, но поне ми дават мнение или ме пращат при други хора. Но откакто караме нови коли, си позагубих тези връзки – колите си имат гаранция и ходим в сервиза на дилъра. Така че надеждният автомеханик също е нещо, за което трябва да се огледате след като се преместите в Щатите.


Списък на всички постинги, свързани с тази тема, можете да намерите тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *