Абитуриент (1990)

Този месец ще станат 15 години откакто завършихме ТЕТ “Ленин” в Пловдив… Как лети времето само. За информация ще напиша, че подготвяме среща на Е курс (специалност “Промишлена електроника”), випуск 1990 година, в края на май в Пловдив. Само толкова знам засега. По-късно ще има още детайли.

ТЕТ “Ленин”… Беше едно от елитните средни училища в Пловдив през осемдесетте. Влизаше се трудно, но не беше невъзможно. След това беше почти сигурно, че който иска да почне работа по специалността, без да продължава да учи висше образование, ще може да си намери работа – в града имаше доста заводи за електроника по това време. Та аз бях тетаджия от 1986-а до 1990-а. Бяха хубави години. Имаше и добри неща, и лоши. Падна ни сме да сме в четвърти курс през 1989-1990… Тогава беше есента на голямата промяна във властта. Другарят Живков се “оттегли”. През ноември и декември 1989-а, вместо да се занимаваме с измервания в часовете по ел. лаборатория, редовно гледахме “политика” по телевизора, който Червенаков с голям мерак вадеше от неговата стая и заедно гледахме предавания от Народното събрание (още помня Славчо Трънски) или румънската революция. Отмениха униформите. Всички тръгнахме по дънки на училище! Директорът веднъж изпадна в тиха ярост като ме видя дошъл на училище с дънки-фунийки (чарлстон), шарени тиранти и хипи-лента през челото… Та в това време ни се падна да бъдем абитуриенти.

Мисля че спазихме тетаджийските традиции. Един хубав ден Чефо дойде на училище със синия костюм, с който беше търкал чиновете близо четири години. В голямото междучасие се занимахме търпеливо с някои съученици да го разкъсаме по всички шевове, след което нахвърляхме парцалките по няколко дървета в двора на ТЕТ-а и първокурсниците трябваше след това да ги събират (нали говоря за традиции – когато ние бяхме първи курс, трябваше да сваляме парцалите от ученическите костюми на тогавашните абитуриенти от същото това дърво 😉 ).

Балът ни беше през май месец 1990… Не помня нищо от официалната част в ТЕТ-а (поради куп причини 😉 ). От купона в ресторанта на панаира помня само че някой лошо ми поля костюма с шампанско още в началото на вечерта. Имам всичко на всичко една снимка от този ден, но ще трябва да я изровя. Даже не знам къде да я търся.

Иначе си тръгнах сравнително рано. Не издържах до традиционното качване на Бунарджика сутринта. На другата вечер трябваше да пътуваме за Златни пясъци и аз щях да съм един от шофьорите (за това по-късно), та реших да се понаспя нормално. Но понеже в къщи всички спяха, а аз с всичкия си акъл не си бях взел ключ, трябваше да се промъквам по партизански пътеки и да минавам през едни локви в мазето :-). Но не можах да си съсипя абитуриентските дрехи – костюмът ми е още жив в Пловдив.

15 thoughts

 1. Честита годишнина.

  На мен този месец стават 5 години от завършването на ТЕТ-а . Всъщност по мое време дори вече не се казваше ТЕТ а ТЕЕ, но всички си го помним като ТЕТ-а.
  Нашият клас (5е3 випуск 2000), също мислим да отбележим събитето 🙂

 2. Честито на всички ТЕТаджии, Аз отбелязвам 14 години от завършването
  (випуск 1991, паралелка Е – промишлена Електроника). Голям купон беше!!!

  Владо, сигурно съм те виждал обаче не си спомням кой си. Аз съм от
  10 години в САЩ (North Carolina).

  Да сте живи и здрави набора. Спомням си един Тошо от Стамболийски във вашия
  випуск (Е или Г паралелка), тренирахме спортна гимнастика при Михайлова.

  /* Коментарът е транслитериран от Владо */

 3. @Тодор: Този Тошо ще да е бил от Г паралелка най-вероятно, щото в нашия клас нямаше Тошо. А ти случайно да си бил от паралелката на Петър Чемишанов? Иначе можеш да ме видиш тук.

 4. Да с Петър Чемишанов, Дончо Топалов, Митака Стоев бяхме в един class.

 5. Ееее Владо 15 години ли минаха… ако ходиш на събирането да направиш малко снимки и да ми пратиш.
  Хайде,
  Пламен

 6. Владо пак съм аз,
  Току що ти е-мейлнах 2 снимки от Е курс… пусни го ако искаш на блога.
  Помня абитуриентската и помня защо ти нищо помниш…
  Абе някой ден като имам време ще ти напомня за моите спомени от ТЕТ-а…
  Пламен

 7. нали говоря за традиции – когато ние бяхме първи курс, трябваше да сваляме парцалите от ученическите костюми на тогавашните абитуриенти от същото това дърво.

  Здравей, Владо
  Искаш ли да ти изпратя миналогодишна снимка на същото това дърво? То ме порази най-много,а не разрухата, която ми се видя.
  Ние садихме всички дървета, когато през 1964 ТЕТ се премести за първа година на Пещерско шосе. Посадихме и малко ДУХ. Пиша ти, защото в думите ти намерих нещо от него. Бъди здрав.
  Поздрави
  Георги

 8. @георги: Мерси за поздравленията ;-). Изпрати ми снимка, да – ще я пусна и нея. Да има за поколенията. Аз не съм ходил в ТЕТ-а от много отдавна – последният път може би беше през 1997-а година, и тогава впечатленията ми от това как изглеждат нещата също не бяха особено ласкави. Но светът се променя…
  А иначе даже и не знам къде се е помещавал ТЕТ-а преди това.

 9. Випуск 1992, ‘Д’ клас. Бяха времена, ех…

  Помня! 1998-ма, зайци! Помня Чефо, мискинина, как ни “захранва” с немити моркови по време на бригадите в консервния (1998-а). Помня как се опитах да се спася по транспортната лента, а той, идиота, просто я включи и аз кротко си пристигнах при него, а той чакаше.

  Ако щеш вярвай, спомням си точно случая с бесовете на Ангелов, когато дойде с онази лента на главата :).

  Помня и Червеняков. Мисля, че почина (дано се лъжа, но май не се лъжа). Помня му и “чая” (Ардата без филтър). Е, и строгостта му помня, ама поне ни научи на много неща в лабораторията.

  Колко неща помня, ех…

  Но ТЕЕ вече не е това, което беше тогава. За добро или за лошо, не знам.

 10. @Дончо: Ай стига бе, наистина ли ги помниш тези неща? Аз се запознах с теб едва в МЕИ-то – не те помня от ТЕТ-а. А Чефито си беше мискинин от самото начало, да ;-).
  А темата за дисциплината в ТЕТ-а едно време и всички неща, на които ни научиха там, е май предмет на отделно разсъждение…

 11. Comment by георги — Tue, 10/17/06 @ 12:32 pm

  Здравей, Владо
  Писах ти преди година,а сега попаднах отново на сайта ти.
  Не зная как мога оттук да ти прикача и изпратя обещаната снимка/снимки.
  Би ли ми изпратил на мейла идея как да го направя?

  Поздрави от България!
  Бъди здрав
  Георги

 12. Аз завърших 1985 .На твоята абитуренска бях в София по посолствата и 02.1991 вече в Париж.МЕИ- то го оставих недовършено.Странно как много хора имахме един път и след 1990 се пръснахме.След 1950 това се е случило и с големите родове в българските села. Преди това след 1910 заради войните също.

 13. Вече са 25 години !
  На 05.06.2015 г. ще се съберем Е курс в Пловдив .
  Всички са поканени !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *