За разликите в заплащането – трета част

(продължение)

Нито едно общество не може да мине без икономически субекти, които са потребители на инвестиции, т.е. не произвеждат добавена стойност, понеже основната им цел не е парична печалба. Те са главно свързани с образованието (училища, университети). Обществото трябва да намери начин да финансира тези дейности, защото без тях не може – те са свързани с дългосрочни стратегии за развитие. Не може да очакваме дадена държава да се “оправи” без необходимите инвестиции в образователната й система. Резултатите не се виждат веднага, а след десетки години.

Обикновено тези институции се финансират от обществото под формата на субсидии. Парите за тях биват събирани най-често като данъци на определено ниво (държавно или общинско). Част от парите отиват за поддръжка на материална база, а друга част формира заплатите на работещите в тази сфера. Така че цифровото изражение на тези заплати е повече свързано с дългосрочни стратегии и планиране отколкото с краткосрочни резултати.

Как стои ситуацията в България? Доколкото знам, бюджетът за образование се планира и разпределя на ниво държава. Държавата отделя определена част от бюджета за нуждите на образованието. Как става разпределянето към по-малките единици (училища например), все още не ми е много ясно. Но когато разпределението е толкова централизирано, винаги се получават предпоставки за корупция, а и клиентите на тази дейност се лишават от право на избор – ако финансирането на дадено училище не ти харесва, ще трябва да си търсиш алтернатива, която в 99% от случаите е свързана с частно училище и допълнително заплащане, въпреки че плащаш данъци на държавата. В Щатите нещата са доста по-локализирани (виж училищни райони), така че ако нещо не ти хареса, имаш избора да се преместиш в друг квартал и съответно да ползваш тяхната училищна система. Предпоставките за свободна конкуренция между училища в България са доста по-малко според мен. А това не води до нищо добро.

Чета за учителските стачки тези дни. И
според мен въпросът за учителските заплати е доста сложен. Не можем с лека ръка да затрием труда на тези хора. Помислете си – всеки от нас е имал един или повече учители, които “са направили хора” от нас. В повечето случаи главно от обич към призванието и професията си. Така че учителите заслужават съответна оценка за труда си. Но по стар български обичай покрай сухото гори и суровото. Доста от тези хора си докарват стабилни суми от частни уроци (за уроците – в друг постинг). И искат хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло – да им върви някаква добра заплата от училище (и съответно всички осигуровки), а и стаж да им се води, а всяка седмица да капят солидни допълнителни суми от частни уроци – най-често платени кеш и неотчитани никъде. И за това доста от учителите са против реформи в системата. Защото ако образованието в училище се “подобри” (т.е. върне се в нормалното си русло), няма да има нужда от частни уроци. И съответно кранчето ще прекъсне. Но вярвам, че някой ден ще стигнем и до там.

Между другото наскоро разбрах нещо от един мой приятел, който е учител по математика в едно училище в Бъфало. Той е на годишна заплата. Която обаче му се дава 10 месеца в годината. Понеже той работи толкова – двата месеца лятна ваканция той фактически не върши нищо за училището и за това не му се плаща. Имат опция да си разсрочат получаването на заплатата за тези 10 месеца на 24 вноски – така, че все едно да имат заплата за цялата година. Но това съответно намалява размера на месечния му доход. А учителските заплати в USA далеч не са от най-високите. Но тази система си има и плюсове – вместо учителят да бездейства през лятото, може да отделя време да се подготвя за следващата учебна година, но и да поработва нещо странично. Моят приятел си има частна фирма и лятото ходи и боядисва къщи. И е доволен от това.

Така че съществуват доста лостове, с които може да се влияе върху размера на заплатата на заетите в образователната сфера, както и всички подобни дейности. Но въпросът е какви промени може да приеме системата. Защото сегашната, поне в България, не действа особено добре за клиентите си – нашите деца.

7 thoughts

  1. Владо, според мен всичко това в момента (с учителските заплати) е политически кьорфишек.
    Нищо не се прави в името на истинския учител, а в името на грозни манипулации. И това го извращава в поредната подигравка с нашата “образователна” система.

  2. А има ли нещо в БГ което да се прави от политиците и да не е политическа манипулация или чисто и просто извършване на явно престъпление срещу населението? …….. Аз честно казано не се сещам за такова!

  3. Сашо, проблемът е само и единствено на населението.
    Имат избор: или да сменят населението, или да сменят управляващите. Никой не им е виновен, нали?

  4. То затова населението трае, опитва се да попромени нещата и като не стане, на когото не му харесва просто се изнася от България…
    Иначе съм съгласен, че е кьорфишек, Дончо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *