Jury Duty

Jury Duty май най-буквално ще се преведе като “Повинност ‘съдебен заседател'” на български. Всеки американски гражданин рано или късно получава призовка от някой съд да се яви на еди кой си ден в качеството си на съдебен заседател по едно или няколко дела. Призовката е доста сериозна и почти не можеш да се откачиш от тази повинност. И мен са ме викали, ама понеже още не съм гражданин, не съм ходил засега. Иначе вече доста колеги са минали реда си и разправят от време на време какви дела им се били паднали.

Чух днес по радиото, че някой си съд призовал за съдебен заседател гражданинът Джордж У. Буш, живущ в Уошингтън, Д.С. Най-чинно му пратили призовка на адреса на Белия дом :-). От канцеларията отговорили с писмо, че точно този гражданин имал предварително уговорени срещи за деня на призовката и отправили молба към съда да промени датата за повинността на горепосочения гражданин. От радиото се чудеха дали от съда ще пратят шериф (общински полицай) на адреса от призовката, че да докарат гражданина съдебен заседател в съда ;-). Голям майтап.

4 thoughts

  1. До какво ли няма да ни доведе компютризацията…
    Сигурен съм, че на шерифът му е станало интересно, като е получил отговора 🙂

  2. Ами те може и да не са знаели, че са пратили такова писмо. Ако е било компютърна разпечатка и адресът на плика също напечатан на принтер… Но че е било интересно, съм почти сигурен ;).

  3. шибана система съдят те неграмотни и некомпетентни

  4. @тиква: Можеш ли да напишеш малко повече за това защо смяташ, че системата е шибана, как може да бъде подобрена, и откъде знаеш, че съдебните заседатели са некомпетентни? За неграмотни е ясно, че не са, защото такива ги връщат :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *