“Спечелих зелена карта”: Квартира

Една от първите потребности след пристигане в USA е намиране на квартира. За първите няколко дена (или една-две седмици) човек евентуално може да разчита на гарантите си, но квартира трябва да се търси активно. Най-добре ще е да се изчака получаването на номера за социална осигуровка и откриването на банкова сметка, но в доста случаи може да се мине и без тях. Всичко е въпрос на преговори.

  • Квартирите са главно два вида – в “комплекс” (съвкупност от сгради с апартаменти, обикновено управлявани от по-голяма фирма) или самосиндикални – втори етаж от къща например, или малка сграда с апартаменти.
  • Има доста национални сайтове за квартири в различните градове. Аз съм гледал на rent.com, но има и много други. Повечето квартири, предлагани в националните сайтове, са за комплекси.
  • Друг начин за намиране на квартири онлайн е чрез сайтовете на големите всекидневни вестници за града, в който желаете да живеете. За нас това е Buffalo News. Търсите в Classifieds (малките обяви), секция Apartments Unfurnished (необзаведени апартаменти). Предлагат се и furnished (обзаведени), но обикновено на доста по-висока цена.
  • Малко термини от обявите: 2 bdrm е апартамент с две спални (плюс хол; кухнята най-вероятно ще е обособена като бокс, а ‘трапезария’ (или място за маса и столове) я има, я няма…), $550+ означава че наемът е 550 долара на месец, но в него не влизат сумите за ток, газ и прочее (те ще трябва да се плащат от квартирантите), sec.dep. e security deposit (виж малко по-долу).
  • Ако в условията влиза “lease”, това означава, че ще трябва да сключите договор за наем за определен период от време. Обикновено при напускане на квартирата преди изтичането на срока на този договор е свързано с плащането на някаква неустойка от страна на квартирантите. Но колкото е по-дълъг срокът на този договор, толкова по-малък ще е месечният наем. Най-често срещаният срок е една година.
  • Security Deposit – това обикновено е сума в размер на един месечен наем, която трябва да се даде на хазяина преди започването на наемните взаимоотношения. Тази сума седи там чак до един или два месеца след като напуснете квартирата – хазяите трябва да огледат в какво състояние сте оставили апартамента при напускане и може да решат, че са необходими дребни ремонти или някакво по-сериозно почистване и може да ви удържат известна сума от депозита. Иначе ви изпращат чек по пощата след като са се уверили, че всичко е наред. Но това е разход за самото начало. Обикновено искат и наемът да се плаща в аванс – т.е. да речем до пето число на месеца да внесете наема за този месец.
  • Трябва внимателно да се гледа какво е включено в наема. Ако сте по на север, разходите за отопление през зимата не са пренебрежими, така че ако намерите апартамент с включено парно в наема, е добре. Минусът е че лятото пак плащате същия (по-висок) наем. Но за всичко трябва да се правят сметки. Повечето квартири включват вода и таска смет в наем, а всякакво друго потребление на ток, газ, телефон, кабелна телевизия и други такива се заплаща от квартирантите.
  • Ако не притежавате кола, трябва да разучите дали квартирата е близо до автобусни линии и/или магазини. В самото начало след пристигането ни тук нямахме кола и трябваше да ходим да зареждаме храна пеша. Добре че магазинът ни беше на 10 минути ходене, а имах и голяма туристическа раница ;-).
  • Ако имате кола, ще трябва да разучите какви условия за паркиране се предлагат в дадена квартира. Имайте предвид, че повечето градове и селца на север имат строги ограничения в паркирането на улицата за през нощта, така че е добре да се предлага off-street parking.
  • Последна препоръка, но не маловажна – добре е квартирата да предлага пералня и сушилня (washer and dryer). Може да са или в самия апартамент, или в специална стая в сградата (тогава работят със стотинки). Защото в противен случай трябва да се търси обществена пералня, а на мен лично тази идея ми е доста чужда…

Повечето населени места имат ограничение за броя на хората, които могат постоянно да живеят в даден тип апартамент (примерно семейство с едно дете не може да живее в 1-bedroom апартамент). Пожарникарите също наблюдават за тези правила. Така че разучете местните закони или просто питайте хазяите. С тях обикновено може да се преговаря – преди сключване на договора. После пак може, но след като те са се убедили че вие сте изрядни и чисти квартиранти. Ако сключвате договор за фиксиран период, може да очаквате леко повишение на наема (2-3-5%) при сключване на договора за следващия период.

Както за всички други неща в Щатите, и при квартирите има и 2 и 200. По-евтини, но в по-стари сгради, по-занемарени или просто в по-лош квартал. И по-скъпи, ама при по-добри условия. Тъй като ние като чужденци идваме и почваме от нулата, първите няколко месеца обикновено се живее при малко по-неприятни условия. Но ако човек няма много време да търси квартира след като пристигне тук, може да е малко по-придирчив в самото начало. Но като потръгнат нещата, винаги може да се премести някъде другаде.


Списък на всички постинги, свързани с тази тема, можете да намерите тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *