“Спечелих зелена карта”: SSN (Номер за социална осигуровка)

Официално в USA няма ЕГН като в България. Ролята му обаче успешно е поета от SSN (Social Security Number, Номер на социална осигуровка). Основното му предназначение в началото е било да легитимира даден гражданин през Администрацията за Социално Осигуряване като индивид с право на работа и последващо право на държавно социално осигуряване при случай на пенсиониране или придобита инвалидност. Формално обаче в наше време този номер се е превърнал в универсално ЕГН – навсякъде питат за него (макар че доколкото знам по закон, почти никой друг освен притежателят на номера и официалната администрация няма право да го изисква), без него не можете да кандидатствате за шофьорска книжка, да си отворите банкова сметка и куп други дейности. Има и изключения, естествено, но с тях ще се занимая в някоя друга тема.

Хора с имигрантска виза (зелена карта) имат право на такъв номер. Официалните инструкции за процедурата за кандидатстване можете да намерите тук. С две думи – май е най-добре молбата да се подаде в местния офис на администрацията (можете да намерите най-близкия до вас офис тук). Аз обикновено гледам да ходя там към 10 часа, че опашката да е по-малка. Но опашка има почти винаги – доста хора на нея са пенсионери или безработни… Теглите си номерче и си взимате формуляр. Можете да го попълните докато се чакате реда, защото опашката обикновено не върви много бързо. Като ви дойде реда и ви извикат на гишето, ще трябва да си покажете и документите, на чието основание ще ви бъде издаден номерът. Оригинална зелена карта определено върши работа, но мисля, че съм виждал хора, кандидатстващи с I-551 печата, ударен в паспорта на летището при първото ви влизане в страната (с жълтия плик). Таксата за тази услуга е нула. Ще ви разгледат оригиналните документи, ще ви направят копия и ще ви изпратят по живо по здраво. Картончето с номера идва по пощата след 1 или 2 седмици, така че при попълването на формуляра ви трябва сигурен адрес. Самото картонче не трябва да се носи с вас навсякъде след това – препоръчително е да си го пазите при документите в къщи. Рядко ще ви се наложи да го показвате – май само на работодател, в банката или в КАТ. В повечето случаи, когато ще ви питат за него, са доволни и ако можете да им го кажете само, без да показвате картона.

Много е важно да не давате този номер на случайни хора или фирми, защото само по него, името ви и рождената ви дата някой може да отвори кредитни сметки, използвайки вашата самоличност, и да ви създаде много проблеми!


Списък на всички постинги, свързани с тази тема, можете да намерите тук.

7 thoughts

 1. Здравейте! Искам да ви попитам в документите, които се попълват от първото писмо на от формулята на ДС-230 парт 2,въпрос 33.а пише:
  ако имате ССН, моля напишете номера и по долу:
  Желаете ли администрацията за социално осигуряване да ви определи ССН /и да ви издаде карта/ или да ви издаде нова карта /ако вече имате ССН/? Трябва да отговорите с “да” на този въпрос за да получите ССН и/или карта
  Въпроса ми е след като имам ССН и не искам да ми издават нов номер, би трябвало да напиша не, защото ако напиша да значи ще ми издадат нов, така ли е?
  и тази карта със ССН има ли валидност, за да знам дали ми е изтекла?
  БЛАГОДАРЯ

 2. сори за грешките, но не сам свикнала да пиша на БГ:) на клавиатурата

 3. Няма проблеми за грешките – оправят се. Важното е желанието и уважението.
  Аз не съм спец по въпросите, свързани с номерата за социална осигуровка, но личното ми мнение е:

  • Картата със ССН-а няма валидност, но ако човек е напуснал USA и администрацията е узнала за това, може да е дала този номер на някой друг. Не знам колко често се случва това, но мисля, че е възможно.
  • Мисля, че ако се отговори с “да” в тази графа на формуляра, ще издадат нов номер. Не знам каква точно е процедурата да се запази стария. И не знам колко критична е тази графа – при пристигане в USA със зелена карта може да се отиде в местната ССН администрация и да се кандидатства за номер там, доколкото ми е известно.
 4. да, благодаря ти! аз вече писах Да при тожа положение мосял, че ми запават номера, но ми издават нова карта:)

 5. Много важно уточнение:

  Ако имате зелена карта, в момента в който стъпите в щатите ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е веднага да отидете в най-близкия офис на SSA (потърси по-горе) и си подайте формата за SSN (става и само с печата в паспорта). Това ако имате сигурен адрес (познат, работа или собствена квартира), на който да получите картата със социалния номер.

  НЕ ПОЧИВАЙТЕ НА ТОЧКАТА ОТ ФОРМА DS-230 (application for immigrant visa) в която ви питат дали искате SSN, когато пристигнете в щатите. Тази информация не достига да SSA – това учтиво ми съобщи лелката в SSN офиса.

  Аз направих грешката да да чакам 3 седмици, докато не отидох в местния офис и проучих нещата.

  Успех!

 6. @Калин: Явно тази точка наистина подвежда много хора – май съм го чувал и друг път… Но винаги съм съветвал хората да не изчакват, а да ходят да попитат – най-много да получат отговор “Да, знаем, работим по въпроса”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *