В търсене на нов GSM апарат

Тези дни съм се заоглеждал за нов GSM апарат. Не че сегашният ми не ми върши работа, ама някои неща в него вече ме дразнят. Особено набирането от phonebook-а. Едно време бях много добър в помненето на телефонни номера. Ама сега не ме търсете :-(. Обикновено помня трицифрения пореден номер от указателя. Със сегашният ми Sony Ericsson обаче не мога да набера трите цифри и после веднaга # и Talk освен ако номерът не е записан в SIM-a. Но пък не мога да въвеждам нови номера директно в SIM-а. Абе обърквация. Та съм започнал да се оглеждам.

В момента имаме семеен план с T-Mobile. Делим с Бо определено количество anytime минути на месец за фиксирана цена. Разговорите между 9 вечерта и 7 сутринта, по цял ден в събота и неделя, както и към всички други абонати на T-Mobile са без пари. Не се плаща допълнително и за разговори в други щати. Така че събота и неделя гледаме да се чуваме с приятели из Щатите. Минусът на тази система е че ако не говориш много, цената на минута ти излиза височка. Но затова се говори повече :-).

Изискванията ми за телефон не са голями – задължително искам да е флип, три- или четирибандов, с Bluetooth и да мога да си набирам номерата от указателя без да трябва да се ровя по менютата. Не ми пука за камера – колкото и да е “добра”, само ти събират пари за нея, а ако няма добра светлина, снимките не стават… знам от опит. Всякакви други джуджафки са допълнения. Определено искам само телефон без PDA – понякога излизам само по едни къси панталони и искам възможно най-малък телефон в мен. Но пък нищо не ми пречи евентуално да си запазя стария и да сменям SIM карти. Ааааа, това май е много работа, а и най-вероятно ще мога да подаря някому стария телефон. Така че засега без PDA… И като гледам какво се предлага в момента, най-вероятно ще е някой модел на Motorola. Това ми е любима марка, а и като пускам сравнения онлайн (главно с Нокиа), телефоните в един и същи ценови клас имат разлики… Не видях Нокиа с Bluetooth за малко пари. А и като гледам, финландската батерия трае по-малко.

Първо започнах с оглед на опциите, които ми предлага T-Mobile. Когато човек стане клиент, сключва договор за една година. Ако прекрати абонамента си по-рано от изтичането й, плаща някакви наказателни такси. В момента тече промоция – ако си бил клиент поне от 11 месеца със сключен в миналото едногодишен договор (или поне от 22 месеца при сключен двугодишен), ти дават отстъпки при upgrade на телефона. Ще трябва първо да им се обадя да ги питам кога ми изтича текущият договор, че вече не помня, а не можах да намеря тази дата нито онлайн, нито в хартиената сметка за последния месец. И после ще дебна кога ще мога да си взема V330 ili V360 за петдесетина долара. Гледах и RAZR, но нещо май не ми харесва много – доста фин изглежда. Един колега в офиса има такъв и тези дни ще го помоля да ми направи демонстрация. А може да помисля да сменим и на Бо телефона. T-Mobile все още имат най-ниските цени за семейни планове, така че много ми се иска да си останем с тях. Имаме и много приятели абонати на T-Mobile и си говорим по всяко време за без пари. Ама ако няма добри сделки, може да си помисля за прехвърляне.

Миналата седмица пък разбрах, че фирмата ни е уредила някакви планове и телефони с отстъпка от Cingular. Те си имат малко предимства – мрежата им е по-голяма (наскоро закупиха AT&T Wireless), предлагат Rollover минути (с всички други фирми ако си платиш за 600 anytime минути на месец и изговориш 300, останалите 300 изгарят, а с тази опция на Cingular се натрупват за до 12 месеца). Така че практически като се изкарат няколко месеца с мярка при тях, става почти невъзможно да се надхвърлят минутите за месеца (а тарифата при надхвърляне става доста солена…). Семейните им планове са по-скъпи, а телефоните не са много по-различни. Но никой не ме гони, така че може да поизчакам и да се пооглеждам още някоя и друга седмица или месец.

Да не забравя да спомена – откакто приеха закон, че човек може да си запази GSM номера даже и ако си смени оператора, стана много по-лесно. Вече не съм вързан към даден доставчик на услуга само защото номерът ми е от няколко години, да речем, и всички знаят него. Така че се надявам да си намеря добра сделка за нов телефон в близкото бъдеще.

6 thoughts

  1. На мен определено Cingular по ми допадат. Виж им офертите за семейни Мотороли V551 :-).

  2. Ще трябва да си правя сметки. Защото ако ползвам ежемесечните отстъпка в цената на плана (от фирмата), ще трябва и телефоните да купя директно от Cingular, а не чрез посредници. Но ще сметна кое ще е по-изгодно за двете години на договора. А и между другото имам и една линия със Cingular, така че не знам дали формално се водя “нов клиент”.

  3. Днес успях да погледна на колегата RAZR телефона. Май не ми харесва много. А има един основен минус от моята гледна точка – понеже не нося часовник, гледам телефона като трябва да знам колко е часа. А външният дисплей на този телефон е доста голям, но за сметка на това с подсветка… която седи по няколко секунди и след това – OFF. И резултатът е че не можеш да видиш колко е часът без да си отвориш телефона. Тъпо…

  4. Обикновено с някой бутон би следвало да можеш да светнеш телефона, без да го отваряш? Потърси ли?

  5. @Дончо: Не, не можахме да видим такъв бутон. Тези, които са от външната част на телефона, си имат функции. Да, включват подсветката на дисплея, но и го променят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *