“Спечелих зелена карта”: Пари

Това ще е постинг само за парите, които ще ви трябват в самото начало за пристигане и устройване в USA.

Първо трябва да се мисли за пари за билети до Америка. Еднопосочните като че ли са малко по за предпочитане. Да, цената на един еднопосочен билет от България до САЩ не е равна на 50% от цената на двупосочен билет по същата дестинация, така че ще изгубите малко пари, но по-добре е да ги “изгубите” в самото начало отколкото да купите двупосочен билет с фиксирана дата на връщане до България и в последствие да се окаже, че няма да може да го ползвате. Когато човек тръгва с цялото си семейство, разходите се увеличават доста… но няма начин – нали всички тръгваме с надежда за по-добър живот. В зависимост от това къде точно ще започнете живота си в Щатите може да ви трябва вътрешен полет (или друг транспорт) до някой по-малък град. Ако има кой да ви посрещне от летището е най-добре, но не е винаги възможно.

За първия месец или два в USA ще е добре да ви се намира някой и друг долар. Почти за всичко ще ви искат депозит. Тук основен критерий за платежоспособност (на бъдещ наемател, например), са кредитните досиета, а като новопристигнал гражданин нямате такова, което може да хвърли доста хора в недоумение. Първи наем, депозит (виж раздела за апартаментите…), GSM, сметка в банката, кредитна карта… Списъкът може да стане доста дългичък. Та наличието на средства за покриване на тези разходи ще ви е от полза. Възможно ли е някой да пристигне хич без пари и да се задържи тук? Да, определено – знам го почти от опит. Но в този случай е необходим някой близък роднина или приятел, който би могъл да се нагърби с покриването на всички тези разходи, както и евентуално да гарантира финансово за вас в случай на нужда (за наем или застраховка за кола, например). Но нервите, изразходвани при този вариант, са несъмнено повече отколкото ако разполагате със средства и имате по-голяма възможност да бъдете независим.

Друго мое наблюдение е че понякога пристигащите идват с мисълта, че гарантите им са готови да ги приютят и дa им помагат с години напред… Това най-често е безпочвено и грешно. Всеки си има всекидневни задължения и отговорности. Хора сме и си помагаме. Но всичко върви добре, когато е балансирано. Иначе думата “нерви” пак почва да се споменава доста честичко…

Не се наемам да говоря за потребни суми. Те се променят, а и всеки от нас има различни изисквания към това с какво може да живее и от какво би могъл да се лиши. Ние дойдохме със студентска виза и по-малко от 2000 долара в джоба. Но имах осигурена стипендия от университета и това ни помогна в началото. Иначе тези пари могат да се похарчат и за седмица. Но е добре човек да може да си прави сметките, особено в началото, когато неизвестността е по-голяма. И да спомена в прав текст – силен противник съм на почина да се продава де що ни е останало в България, за да можем да си осигурим някоя и друга хилядарка в долари. Наясно съм, че понякога нямаме друг избор. Но ако имаме – поне аз бих препоръчал да се отложи изгарянето на мостове. Но това си е мое лично мнение. Ако се интересувате от цени и разходи – мога да спомена някоя и друга цифра, а цените на стоките за ежедневни потребление могат да се намерят на сайтовете на магазините.

Списък на всички постинги, свързани с тази тема, можете да намерите тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *