Пишман водопроводчик

Днес Ник пак беше канен на рожден ден по обяд. Този път в една боулинг зала, но много по-наблизо – на може би 5-10 минути път с кола от нас. Така че майка му го предаде там за около три часа :-). Аз бях решил да се позанимаем с малко прозаични работи около къщата. Мивката в банята се беше позапушила от няколко дена и не отговори благо на опитите ми да я отпуша чрез наливане на сода каустик вътре. Явно искаше да я отворя. Та трябваше да поработя в банята. Не е хич лесно да се отвъртят фланците по съединенията – там, където е U-образната тръба. Хеле Бо се намеси и ми помогна да издърпаме единия край на тръбата навън. Почистихме я хубаво, но при опита да я съединим обратно пластмасовата тръба, която стугаше до стената, просто се раздели на две. Явно беше доста стара. Бо трябваше да иде да вземе Ник от рождения ден и ми каза, че ще спре по пътя в магазина за домашни потреби да купи една такава тръба, че не върви да не работи мивката в банята.
Върна се с детето и тръбата, завинтих я аз и се опитах да съединя другата. При отчаяните ми опити да завинтя единия фланец счупих една друга къса тръбичка. Ядосах се много и добре че беше жената до мен малко да ме поуспокои… Този път аз отидох до магазина за части :-). Отрязахме тръбата и съединихме всичко. Точно си измих ръцете и се върнах в банята да сложим чекмеджетата обратно – не влизат! Завинтил съм тръбата от грешната страна. Хайде развинтвай, премествай, завинтвай наново. Но накрая всички стана както трябва. Пуснахме малко вода да потече да се уверя че нищо не капе отникъде и счетох тази задача за завършена. Ама къщната работа няма край – трябваше да ходя на двора и да разглобявам детските люлки. Обикновено зимата разглобявам цялата тръбна конструкция и прибирам тръбите в гаража, че да не седи 3-4 месеца на снега. Естествено повечето винтове бяха корозирали и трябваше и с тях да си поиграя. Но вече съм голям спец по люлката и за половин час се оправих. Последната задачка беше да сложа стъклото на външната врата. Тук понеже няма антрета, а от външната врата се влиза направо в къщата, слагат отвън по един screen door
– лека метална врата с пружина. Задната врата (на кухнята) има такава допълнителна врата. Единият й панел е с противокомарна мрежа – лятото е добре да отвори човек голямата врата и да влиза въздух, но без комари ;-). Тъй като зимата гледаме да изолираме къщата колкото се може повече, обикновено свалям панела с мрежата и слагам панел със стъкло. Отнема ми десетина минути, ама и това трябваше да се свърши. Имах план и да измия едната кола с маркуча, но слънцето залезе (нали вече се скрива много по-рано…) – много време потрошихме с мивката. Дано да не вали и другия уикенд.

Ник вечерта показваше на брат си какво са правили на рождения ден и бяха построили с кубчета една боулинг зала ;-). Така се учат децата на нови неща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *