Пепеляшкена история *

Снощи бях Production manager на 2005 KingdomBound Talent Search – първият кръг за USA се проведе в нашата църква. Е, основно се занимавах с озвучаването на живо де… Иначе имаше и Stage manager, който беше отговорен за прехода между изпълнителите. Обикновено на такива събития с много изпълнители преходите не са много лесни, че обикновено цялата сцена е натрупана с китарени усилватели и микрофони, но вчера всичко мина много добре, може би защото нямаше толкова усилватели, а и имах достатъчно канали на пулта да дам на индивидуалните изпълнители по един “персонален” микрофон, че да не си бъркат настройките и мониторните миксове. Възрастта на участниците варираше от 16 до 50 години 🙂 Музикалните стилове – от кънтри до тежък пънк рок. Но се справихме добре с всичко.

Всички изпълнители се появиха за саунд чек 2 часа преди началото на концерта – както си и беше уговорено. Всички с едно изключение – една от индивидуалните изпълнителки въобще не се показа. Помислихме си, че може би ще е ‘no-show’. И до 7 часа така и не се появи. Първата група почна да свири… И на втората им песен стейдж мениджъра се качи при мен и каза, че това момиче се появило с рокля и китара в ръка. Колкото и да не обичам да правя неща в последния момент, решихме че и тя трябва да има шанс. Дойде и нейния ред. За мое най-голямо учудване беше с бална рокля. И тя обясни защо – в момента течал абитуриентският й бал, кавалерът й въобще не знаел тя къде е, забравила за саунд чека… Но забелязах, че се чувстваше много добре и много уверена на сцената. И имаше много хубав глас и явно можеше да пее. Изпя си момичето песните и си замина за бала след това.

Както може би вече сте се досетили от заглавието на темата, тя спечели конкурса. Това е само регионален кръг – финалите са на 25 юни, но това е постижение. Майка й и баща й излязоха накрая да приемат наградата. Водещият й се обади по телефона да й съобщи радостната новина. Сигурен съм, че това момиче никога няма да забрави абитуриентската си вечер.

Защо пиша всичко това… Ами защото е мое лично убеждение че подобни истории не се случват само във филми на Уолт Дисни. Но в повечето случаи такива възможности не се появяват от въздуха. Трябва да се понапънем поне мъничко. Победителката в конкурса спокойно можеше да си каже “Абе конкурса е в деня на абитуриентската ми вечер, я да ходя да се веселя – веднъж ми се случва” или “Я, изпуснах саунд чека и ще ме върнат, или просто ще ме е срам да застана пред толкова много хора и да си призная защо съм го изпуснала”. Но тя се появи, макар и късно. И победи. Дали всеки път ще побеждаваме така – ами сигурно не. Но си струва да опитаме!

_________________________________________________________

* – Някой да знае по-добър превод на Cinderella story?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *