The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth

Преди няколко седмици ходихме с децата до Best Buy да търсим разни неща и аз по стар навик се загледах в рафта с игрите. И си взех The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth. Очаквах поредния клонинг на Age of Empires, просто с различни образи и карти, но останах приятно изненадан – хем е много подобна стратегическа игра, хем е доста по-различна…

Играта идва на 4 CD-та. Има и някаква книжка с обяснения, но както винаги изобщо не я погледнах. Никога не искам да прочета всичко, за което ще стане дума в играта – обичам сам да откривам новите неща. Това сигурно не ме прави хардкор геймър, ама си признавам, че не съм такъв. Просто от време на време си играя за кеф. Инсталирах я сравнително бързо и безболезнено и оттогава правя по някой сценарий от време на време – обикновено вечер. Засега съм играл само в режим Кампания – сценариите са навързани един с друг. Има и режим Отделни битки – както и може да се очаква. Излишно е да казвам, че играя срещу компютъра – нямам време и нерви за онлайн игри.

Може би основната разлика в сравнение с Age of Empires е че не можете да строите сгради където ви скимне. Трябва да си намерите основа за сграда и да строите там, като сте приближили някоя бойна единица до основата, че иначе не можете да строите. Има само един вид ресурси – дървета/храна. Започвате кампанията с отделно количество командни точки. Всяка бойна или друга единица, която искате да построите, си има цена както в ресурси, така и в командни точки. Така че армията ви си има лимит (в началото на кампанията – доста сериозен…). Усъвършенстванията (upgrades) в технологии и бойни умения се придобиват в някои от сградите, но после трябва да си усъвършенствате всеки взвод поотделно, а това струва ресурси. Бойните единици обикновено се произвеждат и командват във взводове от по няколко човека. Има си и изключения, естествено. Единиците се групират и номерират за по-лесно командване. Всеки вид войска си има плюсове и минуси, така че внимавайте с тактиката (пример – не пускайте обикновена пехота срещу кавалерия или слонове, защото ще бъде много лесно прегазена без бой… виж, копиеносците са друга работа). Всяка единица бива произведена с Rank 1 и след успешно участие в бойни действия постепенно се издига нагоре в йерархията (максималното ниво обикновено е 3), като придобитият опит носи повече броня или атакуваща сила. Ранкирането важи и за сгради – колкото повече единици произведете в дадена сграда, степента й ще се вдига и като премине на следващо ниво, ще ви даде възможност да откриете нови технологии или да почнете да произвеждате нов тип войски. От време на време управлявате и героите от “Властелинът на пръстените” – ще ви оставя сами да откриете кои. Можете да играете с добрите (Рохан, Гондор) или лошите (Исенгард, Мордор), като всяка от расите си има характерни бойни единици с плюсове и минуси. Изборът не е чак толкова голям, но от моя гледна точка е достатъчен.

Графиката ми харесва. Играта върви с добра скорост на Пентиум 4. Няма да се задълбавам в технически детайли – тях си ги има онлайн. Моето лично мнение е че тази игра ми харесва (а и на децата – те понякога седят и гледат с мен, но доста бързичко се отегчават от еднообразните битки) и си заслужава парите. Ще прекарам още някоя и друга приятна вечер с нея – имам да стигна до края на Кампаниите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *