J-1 виза за USA

J категорията виза официално се води Exchange Visitor – посетител на обменни начала. Използва се главно от университети, но понякога и от фирми. Официална информация за нея има тук. Но това, което аз съм научил, е:

  • Това е неимигрантска виза, която не разрешава двойно намерение (dual intent). Т.е., ако човек с такава виза реши да работи за придобиване на имигрантски статут, трябва първо да убеди работодателя си да го прехвърли на H-1B виза и после да работи за зелена карта.
  • Не съществуват годишни ограничения за бройката издадени J визи. Така че това е подходящ вариант за човек, който си е намерил работа в USA и чака работна виза (H-1B), но бройката работни визи за съответната година е изчерпана и трябва да се чака следващата.
  • J визата има доста повече ограничения за това какво може да прави човек с нея от работната виза. Мисля че имаше и изискване след
    приключване на срока на J визата човек да напусне Америка и да си отиде за две или повече години в родната страна. Виждал съм специални въпроси (по имиграционни формуляри) дали просителят е нарушавал правилата за престой с J виза, ако някога е имал такава.
  • От положителна страна това е единствената неимигрантска виза, при която dependent (човек, зависим от притежателят на виза – например съпруг или съпруга) – статусът е J-2 – има официално право на работа без ограничения.

Ами това е. За тази виза нямам лични знания от опит, понеже никога не съм имал такава. Само съм говорил с приятели, които бяха на J виза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *