Истории за България: Предлагане на услуга по телефона

Нали помните Петър? Да, онзи с катастрофата. Както крушката си има и опашка, така и историята си има продължение.

Изминали са два месеца. Петър прави опити да си получи парите за катастрофиралата кола от застрахователната компания Б. Типично по български бива размотаван и уверяван в светлото бъдеще, което така и не идва. “Пари нема, действайте”, както казвахме и в близкото минало. И в един прекрасен ден телефонът на Петър звъни и той с радост установява, че разговорът идва от компанията Б.

Женски глас (по телефона): Добър ден. Петър …?

Петър: Да, аз съм.

Женски глас: Обаждам се от Б. Разгледахме вашия случай тук и виждаме, че сте подходящ кандидат за застраховка живот. Ще желаете ли да ви осведомя за нашите застраховки живот и цените им?

Петър: Не, благодаря, госпожице. От два месеца имам леки проблеми с вашата компания и не мога да си получа парите за щетите по колата, така че не мисля че желая да сключа затраховка живот точно с вас.

Женски глас: Ама, господине, вие имате проблеми с отдела за автозастраховки. А аз, както ви казах вече, звъня от отдел “Застраховки живот”.

Петър: Нали сте все същата фирма ?!?

Женски глас: И ако искате да знаете, ние сме в напълно различен офис, така че нямаме нищо общо.

Петър: Не, благодаря, не желая.

Женски глас: Ама вие сега какво? Толкова ли сте предубеден и твърдоглав, че не желаете да ми отделите 30 минути сега, че да ви осведомя за нашите продукти???

Петър: (затваря телефона)

Това си е то. Phone solicitation по български. То и тук са доста нахални подобни звънящи по телефона, ама поне не обиждат. Защото са длъжни по закон да кажат откъде звънят и как се казват. И човек винаги може да намери как да се оплаче от подобен род безочия. Разбирам, че са на комисионна хората, ама аз какво съм им виновен? Толкова могат, толкова правят. Ама по принцип очаквам да се отнасят с малко уважение към мен – защото от моето решение дали да им ставам клиент или не ще зависи [макар и минимална] част от доходите на компанията им и съответно и тяхните комис
ионни. А колкото и да съм кротък човек, леко побеснявам при подобен род отношения, идващи от хора, които не познавам и не ме познават. Когато един разговор протече с уважение към отсрещната страна, все пак съществуват някакви шансове да си спомня за съответната компания ако нещо ми потрябва някой ден. Но хора с подобен род отношение насила ме карат да ги запомня хубавичко, но в черния си списък. И никога да не купувам нищо от тях, даже и да предлагат най-евтиното и удобно решение. Въпрос на принципи!

4 thoughts

  1. Зебележителна история. Не зная дали да се усмихна или озъбя на жалките опити на тези родни опити за издирване на клиенти по телефона. Единственият случай, в който подобен вид маркетинг достигна до мен, бе по време на изборите когато младо и напористо момиче се опита да ме убеди да гласувам за една от по-неприятните изборни алтернативи. Към подобен тип реклама съм непоклатим – оставям ги да говорят на стигнала “свободно”.

  2. Не са далече времената, когато ще имаме истински bot, с който такива навлеци ще могат да си разговарят и да си мислят, че сме ние.

    Справка: “Хакери на човешките души” 🙂

  3. Подобни аудио-роботи отдавна съществуват, за съжаление обаче се използват от другата страна на слушалката, от компании в (за щастие!) други държави. Масовото им навлизане обаче е все още далеч, освен това е много по-лесно да тръшнеш слушалката (в добавка с цветиста псувня) отколкото да нагласиш робот и да злорадстваш от идеята някоя повлекана (или още по-лошо – друг робот) хаби половин час да говори на вятъра…

  4. @RaynerApe: И аз така – затварям телефона и нека си говорят. Баща ми първия път като ме видя да правя така малко повдигна вежди, ама в края на краищата не ги карам аз да ми звънят. Хубавото обаче е че откакто приеха закона за националния do-not-call регистър тук, почти никой не се обажда така :-).
    А за автоматизираните гласове ще взема цял постинг да пусна. Че ми е и малко по специалността…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *