Регистратор на име на домейн

От доста време имам няколко домейна (между които и настоящият georgievi.com), за които плащам да поддържам. Не всички са вързани към истински сайтове все още, но и за това ще дойде време. Най-старите ми домейни до скоро бяха регистрирани от register.com – не знаех някой друг да предлага подобна услуга през 1999-а. Но наскоро, като ми дойде известието за подновяване, взех да се замислям. Цените на Register.com не са падали от няколко години. А това за мен е крайно незадоволително. $35 на година за домейн са доста пари за XXI век. Капката, която преля чашата, беше едно телефонно обаждане преди около три седмици. Звъни телефонът в 8 сутринта – когато аз се готвя за работа, децата за училище и си е малко лудница в къщата. Представи ми се дамата че звъни от Register.com и имала чудни оферти за мен. Аз замълчах за няколко секунди от наглостта, но я попитах дали смята че е удобно да се обажда в 8 сутринта. Тя предложи да ме търси по друго време, щото имала много добри оферти за мен. Аз любезно й отказах и й съобщих, че най-вероятно ще се отказвам от услугите им поради високите им според мен цени. Тя ми каза, че има точно какво да ми предложи – ниски цени. Учтиво я помолих да ми прати офертата по имейл, че не ми се занимава с обсъждане на такива неща по телефона. И затворих с определеното решение да си сменя регистратора на домейн адреси. И познах – ценовата оферта, която ми пратиха, въобще не беше изгодна – предлагаха ми някъде по $15 на година за един домейн, ако предплатя за 10 (?!?) години напред. Тези за какъв ме мислят, за будала ли…

От една или две години съм регистрирал няколко имена на домейни с APlus.net. Имам добри впечатления от тях, имат телефонна поддръжка, а и цените са им добри – $7.95 на година за име на домейн. Използвах онлайн формата им за трансфериране на име към тях. Получих си потвърждаващите имейли че са получили заявката; по-късно че са инициирали трансфера и накрая, когато всичко свърши, че те вече са официалния ми регистратор и че съм си платил за този домейн за следващата година. Даже и по телефона ми се обадиха, за да потвърдят всичко. Момчето по телефона беше българин – половината ни разговор протече на български, макар че на мен ми е малко трудно да се обяснявам за подобни термини и операции :-(. Днес трябваше да им се обадя за изясняване на една друга операция. Човекът, който вдигна телефона, си имаше някакъв акцент. Не можах да го определя много точно. Разбрахме се за каквото ставаше там дума и накрая на разговора той ме попита откъде се обаждам. “Ню Джързи” – беше отговорът ми. Той ми каза, че фамилията ми не звучи да е американска. Оказа се, че пак е българин. Явно доста сънародници работят в тази компания. И тя е изключително коректна към клиентите си от това което съм видял досега. Ще продължавам и за в бъдеще да ползвам услугите им!

2 thoughts

  1. Попаднал си на българи в aplus, защото всъщност основната част от персонала на компанията се помещава в София – в сградата на завод “Електроника” да бъдем по точни.

  2. Не знаех. Но занапред ще знам. Я да видя още някой домейн дали имам за прехвърляне…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *