H-1B: Работна виза за USA

Иска ми се да публикувам малко повече информация за временната работна виза преди да почна да пиша по-подробно за зелените карти. Обикновено придобиването на H-1B виза е първата стъпка към зелена карта на хора, които не са спечелили лотарията :-).

 • Тази виза е неимигрантска. Но с нея законно е разрешено да имате “двойно намерение” (dual intent) – т.е. да покажете, че имате намерение да кандидатствате за имигрантска виза след време или просто да почнете процеса за това. Такова двойно намерение обикновено възпрепятства успешното получаване на туристическа виза.
 • Виза в тази категория обикновено се издава за “Специални категории” (specialty occupations). Има изисквания, които се поставят от работодателя, за степента на образование на кандидата, както и за образованието му (трябва да е еквивалентно поне на американска бакалавърска степен).
 • Визата се издава за специфична категория работа за специфичен работодател на специфично място (офис). Всяка промяна изисква нова H-1B виза – даже и ако е за същия работодател, но в друг офис.
 • Работодателят е задължен от закона да изплаща “достатъчна заплата” (prevailing wage) – заплата, която е повече от средната за отрасъла в даден регион. Това предпазва американците от подбиване на цената на труда им, както и много обнадеждени кандидат-работници от робски труд.
 • Ако няма ограничения от страна на работодателя, визата се издава за три години, с възможност за последващо удължаване с максимум още три. След изтичане на 6 години, прекарани в САЩ на H-1B статус, човек трябва да напусне страната за 1 или 2 години. Няма значение колко работодателя може да е сменил – времето, прекарано при всеки от тях, се брои за част от тези 6 години. Обикновено човек трябва добре да се докаже за първите три или четири години, така че работодателят да започне процедура за имигрантска виза (зелена карта) на основание “работа” (employment-based green card).
 • Бройката такива визи, отпускани на година, е 65,000. Говори се че може пак да я повишат, понеже има глад за квалифицирани кадри, но още цифрите си седят такива. Времевият период е от 1 октомври до 30 септември, но обикновено още в първите няколко седмици на октомври всяка година има достатъчно молби за такива визи, с които да се запълни бройката. Така че ако ще подавате документи за такава виза, трябва да стане доста преди октомври, за да имате повече шанс. При всяко удължаване на визата или промяна на работодателя тази бройка не важи. Броите се като част от нея само за първата си H-1B виза. От тази година май че има допълнителни 20,000 визи за хора с еквивалента на американска магистърска степен.
 • Когато притежателите на H-1B статус излизат от САЩ, им трябва виза в паспорта за да се приберат обратно в страната. Ако нямате валидна виза от тип H-1B в паспорта, ще ви трябва нова (най-вероятно от посолството в София).
 • Статутът на съпругата/съпруга на притежател на такава виза е H-4. Притежателят на H-4 статус няма законно право на работа в САЩ.
Всичко написано по-горе е моя лична информация или интерпретация на публична информация. Ако имате въпроси – питайте.

34 thoughts

 1. Четейки по-горните редове си правя изводът, че с Н-1В виза може да се почне работа само през Октомври :)? Греша ли? Какво става например, ако подпиша договор Март месец (бройките за тази година вече ще са запълнени)?

 2. @Дончо: Договор може да се подпише по всяко време на годината – това ти урежда отношенията с работодателя. После те ще трябва да извадят H-1B виза, за която се чака. Ама понякога може човек да почне на друга виза (най-често J-1) и да работи, докато чака за H-1B.

 3. друга виза (най-често J-1)

  Тая не е ли изключително неблагоприятна за:

  * Евентуална емиграция
  * Family reunion

  ?

 4. @Дончо: Нека да се поровя за малко повече информация и в неделя можа би ще напиша малко повече за J-1 визата.

 5. ДОбре , аз пък искам да замина за Щатите само за да изкарам 20-30 000 $ :))
  Не-искам да живея там ! Как да постъпя (не съм студент) , за каква виза да кандидатствам ?
  Имам добра професия ”занаят” и със сигурност ще намеря работа ! Изглежда , обаче ,че трябва да си намеря работата предварително >.

 6. Well, I do want to go to U.S. just to earn 20-30 $ 000:))
  No-I want to live there! What should I do (I am not a student), for what visa to apply?
  I have a good job and will surely get a job! It seems, however, must find work in advance

 7. @Toni: Ще ти отговоря в отделна статия, защото и друг път съм мислил кой би бил най-подходящия вариант за хора като теб, още повече че познавам доста хора от тази категория 🙂

 8. Имам един въпрос за визите и ще съм мн благодарен ако ми отговорите.
  Аз имам приятел американец с които учихме заедно в колеж в ус. тои започва бизнес и е регистрирал компания, иска да се включа като съдружник, аз имам американско бачелорс дегрее и съм прекарал 4 год в ус до 07′.
  Въпросът ми е дали да кандидатствам за тази работна виза за която говориш по горе или за обикновенна туристическа като начало…?
  мерси

  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица!

 9. @р888: Аз лично бих ти препоръчал H-1B визата. С туристическа няма да имаш право да работиш легално в САЩ. Доколкото съм чувал напоследък, ваденето на H-1B не е чак толкова зле в последните няколко години – т.е. има бройки даже и след половин година. Не съм сигурен за това обаче, така че го провери преди да решиш.
  Успех!

 10. А каква виза ми тябва да имам ако искам да работя в американската армия

 11. Здравейте ,в момента съм в САЩ с H2B виза която изтича след няколко месеца ,какви са вариантите да остана легално и има ли въобще такива.

 12. @Georgi: За съжаление не знам нищо за H-2B визата. Ако е подобна на H-1B визата, вариантите за легално оставане са малко :(. Има ли шенс тази Х-2B виза да бъде продължена?
  Информация може да се намери на http://faq.visapro.com/H2B-Visa-FAQ.asp.
  Успех!

 13. бих искала да попитам,ако си в друга държава на европейския съюз и искаш да заминеш в ус,може ли да подадеш документи за виза от дадената държава или трябва да се върна в бг.


  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

 14. @elena: Доколкото помня (знам за такъв случай преди години – да речем 2002-а, 2003-а, не съм 100% сигурен точно кога беше) няма никакъв проблем да кандидатстваш за туристическа виза за САЩ в американското посолство в държавата по местопребиваване. Завръщане до България не се изискваше, поне тогава.

 15. Здравейте!
  От много време търся инфо как да емигрирам в USA и по-специалнио с H-1B виза. Проблемът ми е че не мога да открия работодател, който да ме спонсорира за визата. Бихте ли ме посъветвали какво е най-добре да направя? Как да намеря спонсор?
  Благодаря много


  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

 16. Здравейте миналия март месец един приятел с американско гражданство дойде в бг и се ожени за мен,но още не е пуснал документите за имиграция,има ли някакав друг вариант да замина за САЩ например с работна виза или туристическа??моля ако имате някаква инаформация да ми отговорите
  благодаря предварително

 17. Владо, и аз бих бил благодарен ако имаш някаква информация по въпроса на Радост по-горе. В моя случай, става дума за работа в ИТ сектора, software engineers(по-специално web developer), с диплома за магистър от Технически университет-Пловдив.

 18. @radost, Краси: Ще трябва да погледна какво е положението в момента – понеже доколкото съм дочувал наскоро, е доста по-различно от това, което аз помня, и ще напиша.

 19. здравейте искам да попитам какво ми е нужно и с какво трябва да се здобия за да изляза в USA да поработя за 2 или 3 години и какво ще ми струва това горе долу ориентировъчно като цена?!!! благодаря ви предварително!!

  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

  Оригиналният правопис е запазен без редакторска намеса.

 20. @Dancho: Ще ти трябва конвертируема професия и говорим английски. Ще струва $10 000.

 21. Искам да попитам ако искам да отида на прослушване за актьор танцьор или певец такава виза ли ми трябва в сайта пише “Applicants must be at least 16 and authorized to work in the United States.” тоест, че трябва да съм упълномощен да работа там.

 22. Здравейте! Имам нужда от помощ и съвет – търся вариант да отида легално в САЩ, да поработя и евентуално да остана там. Има възможност, макар и малка, да си уредя документите за H2B, но след като прочетох информацията от вас (която беше повече от полезна, благодаря) съм объркана. Аз съм с магистърска степен Дипломация и национална сигурност, може ли това да ми послужи и да получа H1B. Благодаря предварително!

 23. @Daisy: Аз не бях чувал за Н-2В визата, но погледнах какви са разликите с Н-1В. Главното е, че за Н-2В може да кандидатстват хора с всякакво образование, докато за Н-1В кандидатите трябва да имат поне бакалавърска степен. Бройките за година са почти еднакви – 65,000 за Н-1В срещу 66,000 за Н-2В. Има и друго ограничение – хората на Н-1В могат много легално да започнат процес за придобиване на зелена карта чрез работодателя си по времето, когато са на Н-1В статут, докато не съм чувал това да е вярно за Н-1В.
  Не знам колко лесно се взима Н-2В, но според мен Н-1В ще бъде по-подходящата виза за човек, който ще иска да остава да живее в САЩ.
  Успех!

 24. Здравейте, интересно ми е как и къде може да се намери спонсор за Н1Б виза като се приеме, че съм с висше образование и с много добри референции в областта на работа, в която съм ор международни компании

 25. @Adrian: Винаги е по-лесно да се намери спонсор за H-1B виза ако човек вече се намира в САЩ и може да покаже на работодател, че ще е ценен работник и ще си заслужи усилията от страна на работодателя (разправии с имиграционните служби, с адвокати и прочее).
  Иначе не че няма да стане онлайн, например – ако човек си намери позиция за работа и съумее дистанционно да убеди фирмата, че е ценен кадър, няма защо да не стане. Но е доста по-трудно в този случай…
  Успех!

 26. Здравейте!
  Американско семейство ме покани при тях лятото. Милех да кандидатствам за туристическа, но липсата на имоти, деца или съпруг, та дори и на доходи могат да ми изиграят лоша шега, защото съм точното определение на потенциален имигрант. Затова мислим да кандидатствам за работна виза, като семейството може да ме покани като учителка на дъщеря им. Детето е осиновено от България преди няколко седмиц и е на 14г. Завършила съм психлогия в Англия и мислим, че ще е ок да се ме поискат като ценен кадър за тяхното семейство.
  Какво мислите Вие? Има ли смисъл и дали е по-сигурно от кандидатстването за туристическа виза? Благодаря!

 27. Аз съм в момента в Щатите със J1 виза искаме да останем тук с приятелката ми какво да направя??? ако може да ми помогнете ще съм много благодарен!!

 28. @Bobby: Ако не сте спечелили зелена карта от лотарията тази година, следващият вариант е евентуално работна виза – за която обаче трябва специалност и образование.
  Без да знам повече детайли, не знам какъв съвет да ви дам…

 29. Здравейте,

  изчетох всичко написано по-горе, но от написаното не успях да си отговоря на въпроса как точно да замина. Аз съм с бакалавърска степен и вече 3 години търгувам на финансовите пазари т.е. нямам трудов договор който да ми доказва доходите, също така нямам и имоти на свое име, само коли и мотори…..имам ли въобще някакъв шанс за H1B виза и ако ДА кога е най-подходящото време да се разходя до посолството?

 30. @Иван: H1B визата изисква работодател, базиран в САЩ, да ти предложи работа и да те наеме за работник на договор. След това работодателят подава документи за H1B статут, и ако статутът е одобрен, чак тогава идва време за разходката до посолството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *