“Спечелих зелена карта. А сега накъде?”

Наскоро говорих с едни приятели за какво трябва да се подготви човек, който евентуално спечели зелена карта от лотарията. И естествено ще направя моята информация и опит публично достояние тук:

 • Първото писмо от лотарията не гарантира получаването на имигрантска виза за USA. То е само известие, че сте класирани за втори кръг. Виза се дава след успешно интервюиране в посолството.
 • Мисля че още след първото писмо човек трябва да си намери гарант. Гарантът поема отговорност да помогне на новопристигащите емигранти – с настаняване, финанси, но според мен най-вече с опита, натрупан от живота в Америка. Че много от нещата не са много ясни на хора, които никога не са прекосявали океана. Знам, че законът позволява гарант да стане и човек, който няма зелена карта, а е например на работна виза. Най-важното е да има доход. Мисля, че притежаването на собствено жилище също е плюс. Отговорността на новите емигранти е да се впуснат в търсене още с пристигането си в USA. Няма време за почивка. Тук поне доста бързо се свиква. Но все пак трябва човек да си има едно наум и да не очаква, че гарантът ще го носи на гърба си години наред. Не – нещата стават по друг начин. Нужна е помощ в началото, но колкото по-рано човек свикне да се оправя сам, толкова ще е по-добре за самия него и всички наоколо.
 • Език!! Учете английски докато можете. В Щатите може да има доста свободни работни места, но човек, който въобще не знае и не говори езика ще си намери работа много трудно. Да, има някои възможности, но са много ограничени. Така че колкото по-свободно говорите американски английски, толкова ще ви е по-лесно да си намерите по-свясна работа. А и по-лесно ще се разбирате с хората около вас и нещата ще стават много по-лесно въпреки факта, че сте на ново място. Виждам колко е трудно на хора, идващи тук без да знаят английски добре. Или ще им е много трудно да се приспособят в началото, или ще трябва да се забият в някой български квартал в голям град (например Чикаго), където ще имат чувството, че никога не са напуснали България (но това е предмет на
  друга тема).
 • Първоначално бях почнал да пиша по две-три изречения за всяка една от следните категории. Докато не се усетих колко всъщност информация имам по всяка една от тях. Така че вместо това ще ги оставя в списъка, но ще използвам този пост като отправна точка към други такива, където ще опиша поотделно това, което знам. Постове ще се появяват лека-полека, така че който се интересува, да си направи връзка към този пост и ползва връзките от него. Ако получа много заявки, ще изнеса връзката отстрани в Links.

 • Образование
 • Пари
 • Номер за социална осигуровка
 • Банкови сметки
 • Квартира
 • Шофьорска книжка
 • Кола
 • Авторемонти
 • Работа
 • Местоживеене
 • Паспорт

13 thoughts

 1. Добро начало. Но моля те, недей допълва този пост. Просто актуалиазцията на материала няма да се появява автоматично в RSS четците и няма как да знаем, че материалът е по-нов.

  Най-добре започни нова “нишка” от теми и ги навържи една след друга.

  Това за гарантът, между впрочем, е нова информация за него. Липсата на гарант значи ли автоматично, че на втория кръг нямаш никакъв шанс?

 2. @Дончо: Може би съм се изразил не особено правилно, или ти не си ме разбрал правилно :-P. Няма да допълвам този пост, а ще пиша нови (така че RSS четците ще хванат новата информация). И ще направя всяка точка от горния списък като връзка към новите постове – така че хората без RSS четци да имаш нещо като събирателна отправна точка за тази информация.
  Доколкото аз поне знам, ако не си вписал гарант в документите, просто няма да ти дадат виза. Но при процента хора, емигрирали от България, все ще трябва да се намери някой познат в USA, който би се съгласил да стане гарант – макар че това е серизона работа, защото гарантът подписва официални документи за финансова отговорност. Но вече и в България май се предлага услугата “намиране на гаранти в Америка срещу заплащане”, така че ако някой наистина се е навил да идва, липсата на гарант не би трябвало да го спре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *