Ръчни или автоматични скорости?

Почти всеки път като си идем в България ми се случва да си поговоря с някого за предимствата и недостатъците на колите с автоматични скорости. Тук в Щатите човек има избор да си купи кола с ръчни скорости, но само ако е настойчив и търси и пита – “стандартно” колите идват с автоматични скоростни кутии (макар да викат “standard” на колите с ръчни скорости). А и освен това не всички комбинации са възможни – например при доста от средните джипове (Jeep Liberty, Ford Escape) е невъзможно да се купи модел с 6-цилиндров двигател и ръчни скорости. По-малките модели леки коли си идват с ръчна трансмисия, но при тях е по-неизгодно да се сложи автоматична. Иначе вече доста модели предлагат смесена скоростна кутия, но не е същото като колата да е със стандартна ръчна трансмисия.

Основното предимство на ръчната смяна на скоростите е че човек наистина може да се почувства шофьор. По-зает е с пътната обстановка, защото постоянно трябва да внимава. Удоволствието от шофирането е по-голямо :-). На мен засега ми се случва да карам кола с ръчни скорости само като си идем в България и гледам да използвам колкото мога. Прави ми кеф да си превключвам скорости (даже и понякога без нужда – само за усещането). Контролът върху колата е малко по-голям, особено когато човек знае какво прави. А и при по-малки двигатели (под 2 литра) и особено когато се кара на газ, а не на бензин, превключването е необходимо, даже и на баира на Траянови врата :-).

Когато колата е с автоматични скорости, актът на шофиране се превръща от удоволствие във всекидневие. Няма да си кривя душата като кажа че е много по-удобно. Едната ти ръка е почти винаги свободна – я за чаша с кафе, я за нещо друго. При нас по предградията е пълно със стопове по малките улички, на които трябва да се спира! Пробвал съм с ръчни скорости (едно време имахме един миниван със стандартна трансмисия) и е много неудобно. Има и още нещо – всички светофари, които съм видял в Щатите, са изчислени за коли с автоматични скорости. Стъпката “червено+жълто” е прескочена – светофарът превключва от червено директно на зелено, без да има време за подготовка и включване на първа скорост. Автоматикът също предоставя контрол върху колата – не точно като при ръчните скорости, но като се научи човек и посвикне малко, може да направи доста от същите неща при нужда. И още една голяма причина за доминирането на автоматиците в Америка – трафик! При нас го няма, вярно е, но съм взимал 10 мили (16 километра) за два часа и половина с ръчни скорости и мога да ви уверя, че изобщо не е приятно усещане. Кракът ми се измори от постоянното натискане на съединителя… Хайде, на мен подобни изпълнения да ми се случат няколко пъти в годината, ама какво да кажат хората, които всеки ден са по два часа в колата. То като видях на какво вече прилича трафикът и в София, и в Пловдив, смятам че скоро бройката на колите с автоматични скорости също ще се увеличи – като видят хората, че е удобно. Поредна причина – по-лесно е да се научиш да караш на подобна кола. Това ми беше страхът като се учех да карам – ах, този съединител, дали няма да ми направи номер, та учебният Москвич да угасне точно по средата на колелото на панаира. Този проблем го няма при автоматиците – газ, спирачка и това си е то.

И двете ни коли в момента са автоматици. Някой ден може би ще си взема някоя по-малка и по-спортна кола с ръчни скорости. Но само заради носталгията! Иначе за всеки ден е най-удобно човек да кара автоматик.

4 thoughts

 1. Автоматик е много гот… обаче и ръчката си има тръпка.
  Наскоро купихме кола на Дафито – Фиат Bravo компактна и много удобна за града кола, и аз като си я харесах слязох от Аудито и газ с мъника. Даже работниците почнаха да ме подиграват, че не било ясно на кого сме купили колата /Кво стана смени А4 с Фиат …./.
  Ангелата също заяви – “… стига сме карали Аудито, искам само с Фиата…”, защото колата е с три врати и тя сама си отваря, дърпа си седалката и се настанява отзад – това било “нейното място”. Та така за автоматиците и ръчките.

 2. @Антон: Така си е то. И двете трансмисии си имат по някакви предимства, но и недостатъци.
  И тук ще попитам като товарищ Сталин благо, но неразбиращо и строго “А на работниците какво им влиза в работата каква кола кара тяхния шеф?” Ами той ако иска и му е по-удобно, може и на колело да се качи. В крайна сметка не е тяхна работа. А иначе колкото и да у хубаво и желано дадено нещо, като посвикнеш малко с него си губи очарованието.
  Ангелата не си ли отваря сама задната врата и на Аудито? Ама можеш да и разправиш, че ще се чувства по като дама и принцеса ако татко й кавалерства и й отваря вратата :-). Иначе доколкото помня, на Дафито много й харесваше да кара автоматика в града.

 3. Как се кара кола с ръчни скорости?Az biah na avtomatik dosega.Interesuva me kak da izbjagna ugasvaneto na dvigatelia sled kato spra i tragna pak. Peter

 4. @Peter: За да не ти угасне двигателя, натискаш съединителя при спиране на колата. Когато си спрял напълно, можеш да изключиш от скорост и да пуснеш педала на съединителя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *