Българско сирене

В самото начало след като пристигнахме в Щатите, не знаехме откъде да търсим и да си купуваме българско сирене. Да, има го по големите “international” супермаркети, ама с цена над $8 на паунд (454 грама)… Тези пък да не са луди?? Ама българското бяло сирене явно е по-хубаво, защото съм виждал гръцко (май произвеждано тук) на много по-ниска цена. Един приятел уж ни каза за някакъв италиански магазин, където имали и българско сирене, но така и не го намерихме. По големите градове се намират български магазини с тази благинка, но при нас нямаше нищо подобно. Разчитахме на редките си пътувания до Чикаго и евентуалните си посещения на българския магазин (който всъщност е арабски), за да се снабдим със сирене. Изобщо – трудна работа…

Но от няколко години всичко се промени за добро. Не, не са отворили български магазин при нас. Просто един български студент взе да внася сирене от България и да го продава онлайн. Супер удобно е, защото ти доставят една тенекия в къщи с UPS и не трябва да ходиш да обикаляш по магазини. Цената му изобщо не е зле. Преди няколко дни Бо поръча за пореден път и пратката пристигна днес. Облизах си пръстите – сиренето е супер! Сайтът е доста известен, но който се интересува, може да провери тук. Мисля, че засега доставят само в USA.

Та вече и това не ни липсва. Не че ще се оплача ако е вярно противното, но е хубаво от време на време човек да си спомня и вкуса на българското бяло саламурено сирене.

2 thoughts

  1. � азгледах сайта! Много интересно, въпреки че не разбрах в графа козметика какво е българското в FA, Dusch Das, Nivea и др. Нищо, че се правят в България. Явно си има и “носталгична” насоченост – Fa, Моренки, Теменужки и пр.
    Иначе е гот, можеш да си купуваш всякакви български “манджички” – сармички в буркан дори и пастърма – Made in USA, както пишеше :-).
    Малко е соленичко но явно за USA цените дори са ниски.

  2. @Антон: Не знам за козметиката… Ние главно купуваме сирене засега. Иначе има и много други неща, както виждаш.
    Пастърмата трябва да е Made in USA, щото вносът на месо става доста трудно, доколкото знам. Та предпочитат месните произведения да ги правят тук на място.
    И не е много соленичко. Цените са генерално ниски. Ако намериш паунд какъвто и да е cheese (кашкавал) за по-малко от $4.50, вече си на голяма далавера, а паунд от голямата тенекия сирене идва към $2.50 някъде с платена доставка и прочее. Но все още повечето храни в USA имат малко по-високи цени от аналогиите си в България (и с това по-скъпите неща май поприключват, но това е друга тема ;-)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *