Счупен блог

Днес през деня Дончо ми се обади по чата да ми каже, че не могат да се оставят коментари в блога. Веднага разбрах какво съм направил – бях счупил PHP файла. Опитвах се да прибавя връзки към GVisit – tool който отбелязва откъде идват посетителите на блога. На мен ми е любопитно :-). Услугата е безплатна и показва местоположението на последните 20 посетителя. Та те дават един ред Javascript, който трябва да се прибави към всяка страница в сайта, която искате да отбелязва посетителя. Та сутринта преди да тръгна за работа просто копирах този ред в PHP файла, обслужващ постването на коментари, но не на правилното място. И после не го тествах – бързах да тръгна. Файъруолът в офиса не ми позволява да сменям файлове по сайта оттук, така че трябваше да чакам до вечерта. Но вече го оправих (и даже го тествах).

И докато съм още на WordPress вълна – бях забелязал един доста неприятен бъг в темата ми. Показва се само при IE – когато почнете да пишете в полето за коментар, то се разтягаше и дясната му граница излизаше извън полето на страницата, така че потребителят не може да види около десетина символа на края на всеки ред. Поразрових се малко из форумите на WP и открих, че тази мизерия идва от един ред в style.css:


#commentform textarea { width: 100%; }

Решението във форума беше да заменим този ред с друг, който е предхождан от *html, и в този случай ще се изпълни само ако браузърът е IE, като зададем фиксирана ширина (в пиксели) на полето за коментар. Не обичам абсолютни стойности и реших да задам пак процентна стойност, но по-малка от 100. След някой и друг експеримент установих, че магическото число е 65%. Работи с повечето нормални ширини на прозореца на браузъра. Е, ако самият прозорец е много тясен, полето за коментар е пак по-широко, но това е по-малко вероятен сценарий (въпреки че ми се искаше всички браузъри да интерпретират този CSS ред правилно ;-)). Така че ако това се случва и с вашата тема, прибавете следния ред в style.css:


*html #commentform textarea { width: 65%; }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *