School Open House

От миналата седмица и двете деца почнаха да носят в къщи едни покани. Училището организираше Open House тази вечер. Общо взето това е мероприятие, което позволява на родителите да идат да разгледат училището на децата си, да се запознаят отблизо с повече учители и въобще да почувстват атмосферата. Бо реши да остане с децата в къщи вместо да търсим бейбиситър (а майка ми работа до късно вечерта през седмицата), а аз бях представляващият родител. Та след работа си оставих колата в къщи и отидох в училището.

Първо се събрахме всички във физкултурния салон, където новата директорка направи кратка презентация на целите си за тази година. Направи ми впечатление когато каза, че мястото й е в класните стаи – да гледа как върви учебният процес и да участва в него, а не само да е някаква овластена администраторка. После ни представи всички учители по име, един по един. Училището е от детска градина до пети клас. Има по двама-трима уч
ители на випуск, а има и доста учители по специални предмети – четене, математика, физическо, рисуване, музика. Председателката на родителско-учителския комитет също поговори малко за целите на тяхната организация и ни разпуснаха оттам – почваха отделни сесии по класните стаи. Аз отидох първо в стаята на Ник, че не знам все още какво се учи в първи клас. Миналата година ходих на същото нещо, но само за детската градина. Учителката му е доста млада, но напълно сериозна. Каза, че целта й за четенето ще е почти всички деца от класа й да прочетат над 100 книги за тази учебна година, така че бая ще трябва да се занимаваме с Ник. Разказа ни ежедневието в класната стая и така и не усетих кога се изнизаха към 40 минути. Беше предвидена и втора сесия след кратко междучасие, че родители с по две деца в училището (такива като мен) да могат да посетят по две класни стаи. Отидох при Мистър Мастърс (учителят на Виктор) да чуя дали ще каже нещо различно от миналата година. На втората му сесия бяхме само трима родители (болшинството май бяха минали с първата вълна), но той пак си направи презентацията като миналата година. Сега вече съм малко по-наясно какво да очаквам от децата тази година. Прибрах се по тъмно, но доволен. Предстоят ни още около 9 месеца до края на учебната година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *