Лотарията “Зелена карта”

Скоро почва редовният сезон за лотарията “Зелена карта”. И някои от моите приятели взеха да ме питат дали имам някаква информация. Така че описвам всичко, което знам засега:

 • Чувам слухове, че тази година може и да няма лотария – Конгресът щял да отмени закона, регулиращ лотарията. Досега не съм видял или чул никакво официално потвърждение на тази информация. Чета по Интернет че това си е редовно питане в Конгреса, но никога не минава отвъд него, т.е. лотарията засега продължава. Ако разбера нещо, ще пиша пак в блога.
 • Официален сайт – заявките за участие се приемат само онлайн. Адресът на официалния сайт е www.dvlottery.state.gov. Обикновено този сайт почва да приема заявки за участие през първата седмица на ноември. Сега на него има само препратка към сайта на Държавния департамент, където има генерална информация за цялата лотария (само на английски). Лотарията за тази година би трябвало да носи името DV-2007.
 • Сайт на български – информация за поредната лотария на български обикновено има на сайта на американското посолство в София. Инструкциите за DV-2007 ги няма още.
 • Мошеници – напоследък почти всеки втори банер на български сайт е свързан с някаква фирма, която предлага лесни, бързи и евтини регистрации за DV-2007. Моля ви, не им се хващайте. При положение че още няма официална информация дали всъщност ще има лотария, не знам как събират пари за да ви регистрират за нея. Може да ви излезе късметът и наистина да има лотария, ама ако няма? Ще ви върнат ли парите?? Регистрацията на официалния сайт е доста лесна и става бързо. И при това е безплатна. Изборът дали да се доверите на даден посредник си е ваш, но в момента все още има неясни моменти, така че моят съвет е да изчакате, даже и да сте решили да ползвате фирма-посредник. Повече официална информация за това има тук и тук.
 • Срокове – обикновено срокът за регистрация е от първата седмица на ноември до последната седмица на декември. Не чакайте последната седмица преди изтичането на срока, защото половината свят се опитва да се регистрира тогава и сървърът не може да обслужи всичките заявки. Резултатът може да е изпускане на крайния срок за регистрация и невъзможност за участие в лотарията.

Това е всичко. Няма да пиша инструкции надълго и нашироко, защото обикновено има детайлни такива на няколко официални сайта. Ако имате въпроси, моля задавайте ги под формата на коментар и ще отговоря, ако знам… Все пак и аз не съм специалист по имигрантско право, но съм видял доста неща. Другата седмица ще напиша малко повече за това какво се случва ако “спечелите”.

(следва продължение)

7 thoughts

 1. Във връзка със зелените карти, американската мечта и емиграцията: една много интересна (според мен) статия:
  http://www.segabg.com/20092005/p0050005.asp

  Ясно е че има положителни и отрицателни страни между американския и европейския начин на живот. От вътрешния мироглед на човек зависи кой начин му е по близък. Като цяло може би България наистина ще се доближи до европейския начин на живот и ще се социализира като някои европейски страни, но кой знае може и да се появи нов модел – Българския, ако не се е и появил вече!?

 2. @Сашо: Четох я вчера тази статия. Винаги съм казвал и ще продължавам да казвам, че ай на Земята няма ;-). Където и да отиде човек да живее, си има плюсове, но и минуси! Авторът на статията има малко либерални възгледи, така че доста от твърденията му ги приемам с едно наум – защото моите възгледи не са такива. Но ще напиша и аз пост за това скоро…
  @Дончо: Късмет… да :-)!

 3. Както се казва – истината е някъде там, т.е. по средата :-).

 4. Сашо, за тази статия. С една дума разликата между капитализъм и социализъм. Този, който е писал тази статия, сигурно са го наели от БСП да дрънка глупости и празни приказки.

 5. А и като видя някой такъФ титулован

  американският мислител

  и джигера ми въздъхва и се обръща на другата страна. “ аботим мислител” хич не ми изглежда читава професия!

 6. Що бе, Дончо, седиш по цял ден и мислиш :-). И после публикуваш едно нещо на две седмици и ето ти на тебе резултат.
  Едно нещо разбрах тук – има всякакви хора на този свят и не трябва да се вярва безрезервно на приказките на някой, написал еди каква си книга. Или бил председател на еди каква си фондация. Имал си човекът мнение, казал си го. Ама това не значи, че мнението му е вярно или че аз непременно трябва да се съглася с него.
  Иначе Тодор е прав. Обобщено с две думи, това е разликата. Макар че може да се задълбае човек и доста повече.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *