Взаимното доверие и голямата тояга

Като си бяхме лятото в България, много бързо си припомних каква беше основната система за комуникация между непознати хора (най-често на равнище продавач-клиент). За себе си я кръстих “Системата на взаимното надлъгване”. В основата й седи желанието да минем другия по какъвто и да е начин, било то и за нещо много дребно. Затова никой никому не вярва, изискват се хиляди документчета за какво ли не (главно на хартия, с подпис и печат) и общо взето всеки те гледа малко с подозрение, когато не се познавате (или не си връзкар). Резултатът е че нещата вървят бавно и тромаво поради това че трябва да се препрезастраховаме за всичко, особено от страна на бизнеса. И ако можем да набутаме клиента с нещо – още по-добре. Ха-ха-ха.

От моя гледна точка в USA цари точно обратната система. Кръстих я “Системата на взаимното доверие и голямата тояга”. Основното положение е че ако клиентът казва нещо, то се приема за вярно. Можеш да си отвориш сметка по телефона само с проверка на някои данни за самоличността ти. Не трябва да ходиш на място или непременно да подписваш договори. Застраховки също могат да се сключват по телефона без подписи. Да не говорим колко лесно се откриват кредитни карти – трябва ви само номер за социална осигуровка и добра кредитна история. И ако някой ми открадне кредитна карта и почне да трупа покупки на нея, аз се обаждам в банката по телефона, съобщавам им за това и после съм отговорен само за първите $50 от така натрупаната сума. Има ли място за лъгане – определено. Ако човек реши да почне да се надлъгва със системата, това определено е възможно. НО… само до първия път, в който такъв човек бъде заловен. Тук се задейства частта с голямата тояга. Ще пострадате зле! И то понякога за дреболии. За това полицията може да арестува пияни шофьори. Ако ви хванат в банкови измами, може или да си отнесете затвор (защото кредитните престъпления са ресор даже не на ФБ� , доколкото знам, а направо на Агенцията за национална сигурност). А те обикновено удрят лошо през ръцете. А и зад врата… Така че който е имал късмета да се издъни, в повечето случаи си го отнася лошо. Преди около две седмици четох за един случай в Чикаго – някакво 13-годишно хлапе стреляло няколко пъти с пистолет на една улица в южната част на града. После се предава на полицията. Съдията му определя гаранция от 250,000 долара!!! Размер като за ниско ниво мафиот… На въпроси на журналисти защо не е определил обикновената за тази възрастова група гаранция от $5000, съдията отговаря “Ами писна ми да се стрелят по улиците в града ми.” Тежко, но справедливо. Това става обществено достояние. И надеждата е че следващият неориентиран тийнейджър ще е чул за това отнякъде и ще се замисли малко повече преди и той да вземе да стреля по улиците. Безупречна ли е тази система – ами не е. Но поне кара хората да се замислят преди да свършат някоя глупост. А и не мога точно да предам с думи усещането да си клиент и всичко да е направено така, че да ти е по-удобно на теб, а не на бизнеса от другата страна. От време на време разни фирми се опитват да пробутват разни манипулации (на които не малко хора се хващат, за съжаление), но в момента в който информацията за всякакви такива машинации стане публична, животът им обикновено се стъжва. Че наоколо е пълно с “гладни” адвокати, които са готови да завеждат дела без пари (само с уговорката, че ако се спечели делото, хонорарът им ще е 50% от присъдената сума). Има сума ти граждански организации. Правителството също не подминава сигнали за измами с лека ръка. Но всичко това укрепва системата. И аз като страна в тези отношения се чувствам спокоен и доволен.

4 thoughts

 1. Това, което пишеш е много хубаво и докато го четях си зададох следния въпрос: Възможно ли е това да се осъществи и в България?
  След кратък размисъл отговорът дойде с обсолютна категоричност – НЕ !
  Обоснован с хиляди причини и следствия.
  Интересно ми е какво мислят хората, четящи този материал !?

 2. @Сашо: Аз продължавам да съм непоправим оптимист и да се надявам, че един ден и в БГ ще стане така! Ама ние дали ще сме живи…

 3. искам и аз да видя моята къща но не знам как да си я сваля тази програма моля да ми помогнете как да я сваля чакам вашите отговори на мейл bebi6im .на. abv .точка. bg


  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *