Училище

Днес почва учебната година. Този път и двете деца тръгват на училище – Ник ще е в първи клас, а Вик ще е в Kindergarten. Но тук детската градина си е нещо като нулев клас – учат децата да смятат, да четат (че английският не е фонетичен като българския и четенето се учи по-трудно), да познават парите (за тези, които не са виждали американски монети – по тях няме цифри, а само думи – dime, quarter; one cent, five cents [с малки буквички])… Имат домашни, както и задачата за цялата година да прочетат 100 детски книжки, да ги запишат в едни специални списъци и да занесат списъците на учителя. Всеки ден имат поне по един специален клас – музика, изкуство, физическо или библиотека.

Училището е на около 200 метра от къщи. От нас трябва да пресечем само една улица и сме там. Всяка сутрин и следобед на това кръстовище има crossing guard – една дама, която е там в дъжд и пек да помага на децата да пресекат улицата. В ръцете си има знак Стоп и като го вдигне, всички спират. То и без друго има ограничение 15 мили в час около училището и стопове на това кръстовище, ама колите трябва съвсем да спрат! Сега все още трябва да водим децата до училището (изискване за детската градина) и да ги взимаме, но от догодина ще могат и сами да ходят.

Ник тръгна с голямо желание на училище. Вик малко помрънка, че нали е свикнал само с мами, ама се надяваме скоро да свикне. И той е при Мистър Мастърс, така че се очертава весела учебна година и за двете деца.

2 thoughts

  1. Кой е Мистър Мастърс (или Мастър Мистерс) 🙂 ?
    В Дания school guard-ите са деца – по две тийнейджърчета (обикновено) на всяка от ключовите пешеходни пътеки. И те спират движението, когато минават другите деца!

  2. Мистър Мастърс е учителят на Никълъс от миналата година. Той води единия от класовете детска градина. Когато записвах Виктор за училище, помолих ако е възможно детето да е в неговия клас, защото сме много доволни от работата, която свърши с Никълъс миналата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *