Потоп???

(5) И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и че всичко, което мислите на сърцето му въображаваха, беше постоянно само зло,
(6) разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и огорчи се в сърцето Си.
(7) И рече Господ: Ще изтребя от лицето на земята човека, когото създадох – човеци, зверове, влечуги и въздушни птици – понеже се разкаях, че ги създадох.

(11) И земята се разврати пред Бога; земята се изпълни с насилие.
(12) И Бог видя земята; и, ето, тя бе развратена защото всяка твар се обхождаше развратно на земята.
(13) И рече Бог на Ноя: Краят на всяка твар се предвижда от Мен, защото земята се изпълни с насилие чрез тях; затова, ето, ще ги изтребя заедно със земята.
Битие, глава 6

Всеки, който е бил във Френския квартал в Ню Орлиънс след залез слънце може би ще се позамисли за горния цитат, с който започва историята на Ной. Вървиш по Бърбън стрийт и отвсякъде отворени барове или стриптийз клубове. Оскъдно облечени млади дами те подканят да влезеш вътре и да се насладиш на прелестите им. Големи плакати обещават състезания по живи изпълнения с доброволци от публиката. Пияни момчета се мотаят по улицата с питиета в ръка, влачат крака по асфалта или ‘викат боата’ превити на две до някой стълб.. По старите балкони от ковано желязо насядали момци във всякаква възраст и приканват момичетата да си вдигнат горнищата и да се покажат, срещу което ще получат наниз мъниста като награда за проявената “смелост” (същите нанизи са по три за долар на пазара, който е на половин миля оттам). Купонът продължава до зори. И от всички части на Америка се стичат хора, готови да плащат, че да бъдат част от дивотията. И там не почувствах, че съм в USA.

Иначе Bourbon Street си е най-нормална туристическа забележителност. Но в 10 часа сутринта. Когато всички пияни са си по леглата, а градските чистачи мият улиците от нощната слуз… Гидът, който ни разведе с файтон из Френския квартал, беше много горд със сградите от 1799-а. Но това са много стари сгради за Америка. Та мястото само по себе си е съвсем нормално, но се променя от духа, носен от хиляди псевдо-туристи – дошли там заради пиенето и момичетата.

Дали е справедливо заради това да погине цял град? Не и според човешката справедливост. А според Божията?

2 thoughts

  1. Интересен въпрос.
    Но ако логиката е такава, тогава не би ли следвало Бог да е намерил по-подходящи места, където да излее гневът Си?
    Защото едва ли Бурбон стрийт е най-развратното место на планетата. В САЩ – може би, не знам. Но на Земята – едва ли!

  2. На планетата – определено не е. Но се надявам да можеш да видиш разликата някой ден, Дончо. В USA обстановката като цяло е малко по-морална – не можеш да видиш билбордове или реклами по ТВ с разголени жени както в Европа, доста от нещата, които можеш да правиш по улиците на Стария свят, тук са незаконни. А и все пак държавата е започната преди около 200 години на основата на Библията… И Ню Орлиънс и Лас Вегас контрастират много с останалата част от страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *