NYS Vehicle Inspection

Днес трябваше да карам червената кола на преглед. В щата Ню Йорк колите задължително минават преглед по веднъж на година. Проверяват се емисиите на вредни газове и всички други части на колата, свързани с безопасното движение – спирачки, мигачи, клаксон. Като минеш, ти залепят един стикер на предното стъкло (точно до стикера с регистрацията на колата) и си добре за една година. Едно време, като имахме стари коли, ми беше терсене като дойде време за годишен преглед, че нищо не им струва на монтьорите да измислят някоя и друга “повреда” и да ти направят ремонт без да е необходим. Но сега с новите коли е по-добре. Това стана една от рутинните ежегодни задачи. Иначе ми харесва тази система. Има известна гаранция, че на пътя няма съвсем опасни коли. Е, нещо може да се е повредило и да ти остават 10 месеца до преглед, ама все пак…

Та първо ходих на обяд да се видя с един приятел и след това минах през един дилър на Джип да оставя колата в тяхния сервиз. Казаха ми, че ще е готова до вечерта, та трябваше да изчакам човекът, който кара совалката – един миниван, с който извозват клиентите до там, където трябва да идат докато колата им е в сервиза. За без пари. Та той се върна от обедната си почивка и ми даде сигнал да изляза и да се качвам. Веднага си намерихме теми, по които да говорим за десетте минути път, макар че беше абсолютно непознат, американец и то от по-дървения тип. Та всичко е Възможно.

Вечерта обаче забелязах, че пак са вдигнали цената на прегледа. Преди 5 години беше $10, а сега е $21. Но цената е такава в целия щат – най-много някой да ти даде купон за $5, ама после може да ти “препоръча” разни ремонти, които почти винаги излизат скъпо. Та си платих и си взех колата. Трябва да си запиша че до края на август 2006 трябва пак да я карам на преглед.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *