Как да отвърнем на рекламите по пощата

Живеещите в САЩ знаят, че не могат да се отърват поне от няколко неща – първото, естествено, са данъците… следват други неща, и не на последно място са рекламите, получавани по пощата (junk mail). Когато баща ми ни дойде на гости за пръв път, беше много учуден на количеството поща, което получаваме в къщи всеки ден без неделя. Но може би около 50% от нея са реклами, маркетингови проучвания, увещания да си купим великия продукт “еди кой си”, уверения че сме предварително одобрени за кредитна карта с лимит $15000 и прочее ненужна литература. Преди две или три седмици разговаряхме с колегите в офиса за други неща и от дума на дума стигнахме и до този въпрос – как да се отървем от подобна напаст. Единият от колегите сподели нещо, в резултат на което всички останали изпопадахме на земята от смях (а и като се сетя сега за изражението му и точните му думи, пак ми става смешно). Ще попитате какво ни каза – ами нещо от рода на “Те като ми изпратят
такива писма, аз вадя всичката литература, която съм получил, слагам я в плика за обратна поща и си им я пращам обратно!” (Малко пояснение – повечето такива писма идват с допълнителен плик за обратна поща с предварително платена от фирмата-изпращач пощенска такса, така че да е по-лесно и по-евтино за бъдещия клиент да си поръча там каквото и да било. Е, цените на тези марки са калкулирани в крайната цена на продукта, ама кой да ти се замисля за такива неща…) Е за такова нещо аз никога не бих се сетил 🙂 С тяхните камъни – по тяхната глава. Не само че няма да спечелят от теб, а започват и лека-полека да губят, щото трябва да плащат пощенски такси за нищо. Оттогава чинно спазвам повелите на моя колега – какъвто и junk mail да дойде, си го загъвам и го пращам обратно… Не съм стигнал още дотам, но ако някоя фирма е особено настоятелна, ще залепя плика за обратната поща на някое кашонче, което ще напълня я с пясък, я с някоя тухла 🙂 Добре са дошли да продължават.

Ако някой все още не може да се отърве от вечерните (и не само) телефонни обаждания на телемаркетъри, може да си регистрира телефонния номер тук. Аз се записах в базата данни още в първия ден, в който този сайт оживя, и оттогава никой не се обажда вечер. Само от време на време ще да звънне някой, с когото съм имал бизнес отношения в близкото минало, но можете да ги помолите най-учтиво да ви включат и в тяхния списък на номера, които не желаят обаждания, и ще спрат и те да се обаждат. Услугата е полезна и работи.

3 thoughts

  1. В Дания този вид спам е невероятно добре законно регламентиран. В пощата раздават едни специални лепенки. Лепваш я на пощенската си кутия, и забравяш за спам :). Оттам-насетне ако пощаджията ти пусне спам, е лично отговорен за това!

    Друг е въпросът, че спамът тук повече представлява “каталозите” от местните магазини – кое е с отстъпка тази седмица, което е полезно. Ние още не сме забранили спамът, и мисля че Веси ще е твърдо против :).

  2. А как пощаджиите познават кое точно е спам? Не говоря за каталозите и списанията – те са ясни 😉 Но тук голяма част от този спам си идва в пликове и си прилича на нормални бизнес писма…
    А каталозите и аз не искам да ги спирам, щото понякога има големи далавери по магазините. Но ще взема да напиша някой ден цял пост за това.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *