ItsYourTurn.com

От няколко години съм фен на играта Пенте. Един колега ни запали почти всички от групата и по обедните почивки сме играли Пенте с дъска и истински камъчета. После този колега се премести в Бостън и играта в офиса западна, но за сметка на това намерихме ItsYourTurn. Играя пенте онлайн от няколко години. Сайтът има и други подобни игри – шах, табла и прочее. Има платено членство (без лимит за ходове на ден), но може да се играе и безплатно, макар и с повече ограничения.

Целта ми не е да правя реклама на сайта, а да споделя нещо, което наблюдаваш миналата седмица. Случи се случка със сървъра, обслужващ базата данни, и сайтът беше офлайн за около десетина дена. Но собственикът на сайта показа какво значи Customer Support. Веднага почна да пише съобщения на сайта и да дава информация какво точно се е случило, какво те (двамата му колеги и той) правят в момента по въпроса, какви са сроковете и какво следва. Даже отвори и специален блог по темата. И що да видя – толкова много подкрепа от членовете на сайта се изсипа под формата на коментари, че по едно време даже малко се позачудих дали някой филтрира неприятните коментари, за да си гради имидж. Но ситуацията въобще не ми приличаше да е такава. Просто хората наистина искаха да има къде да играят и да се срещат онлайн със старите си приятели/съперници. Сайтът е вече онлайн и функциониращ и вярвам, че потребителите му са щастливи. Аз вече съм!

Та както казах преди няколко дена, всекиму може да се случи нещо подобно. Но клиентите на даден бизнес оценяват разрешението на ситуацията, не самата ситуация, върху която в повечето случаи собственикът на бизнеса няма контрол. Когато всичко е прозрачно и има навременна информация за това какво точно се случва, всеки от нас би потраял малко – в края на краищата нещо подобно може да се случи на всеки от нас. Но когато бизнесът те третира като статистическа единица, а не като клиент, просто си вдигаш чукалата и отиваш при конкуренцията. Затова е тази борба за задържане на клиенти. Но за постигането на това се хвърля много работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *