Кредитните карти

От доста години вече почти не плащам нищо кеш. А предимно с кредитни карти. Ето предимствата и недостатъците на този метод за разплащане от моята гледна точка.

Предимства:

 • Не ми дрънкат излишни центове в джоба. Има разходи, които плащам кеш, и после събирам по един джоб монети, които или изпадат като си оставям дънките в стаята в къщи, или биват събрани някъде дето и аз не знам къде са. А, и по законите на Мърфи почти винаги не ми достига по цент-два да закръгля сумата, така че рестото да е в по-малко монети. (Лирично отклонение – макар че тук са измислили системата Take-A-Penny – в повечето магазини до чинийката, в която ви изтърсват рестото, има още една. И в нея почти винаги има по няколко дребни монети – предимно по един цент, по-рядко пет. Та ако не ти стига цент или два да “закръглиш” сумата, бъркаш и си взимаш съответното количество пари от тази чинийка. С мярка, разбира се! А ако на теб ти останат някоя и друга
  монета по един цент и имаш желание, можеш да ги пуснеш там – хем да не ти дрънкат по джобовете, хем да услужиш на някой друг след теб 🙂 ).
 • Точна отчетност за парите, похарчени за месеца. Така е много по-лесно човек да си прави сметки и да види къде харчи повече пари отколкото трябва, както и да си прави бъдещ бюджет. Повечето компании за кредитни карти вече пращат и годишен отчет, разделен по категории – колко пари си похарчил за бензин, колко за дрехи и прочее.
 • Онлайн пазаруване.
 • В Щатите е почти невъзможно човек да наеме кола без да има кредитна карта. Повечето големи компании май дават и с дебитна, но има още хиляда изисквания. Същото важи и за покупки на самолетни билети, резервации за хотели и всякакви други подобни.
 • По-голяма сигурност – макар че кредитните карти се “крадат” по-лесно от кеш (на потенциалния крадец му трябва да узнае само няколко поредици от числа и работата е готова), от потребителска гледна точка са по-сигурни, защото тук по закон притежателят на открадната кредитна карта е отговорен пред банката-издател само за първите $50 от това, което крадецът би напазарувал с нея. Остатъкът от сумата се поема от банката (даже и да е от порядъка на 1000-2000 долара). Отговорността на титуляра на картата е да се обади на банката веднага щом установи кражбата и да докладва за нея, че банката да направи картата невалидна.
 • Кредитна история – друг път ще напиша повече за цялата система, но идеята е че за да получиш кредит за по-голяма покупка (кола или къща) без да трябва първо да убедиш банката, че заемът всъщност не ти трябва, защото имаш петкратната му стойност в спестовна сметка (например), трябва да си доказал, че знаеш що е то заем и как да го управляваш и обслужваш. Та като въртиш пари през кредитна карта и си плащаш вноските редовно, градиш история на изряден платец.
 • Намаляване на скритите печалби – имам информация от първа ръка, че Visa и MasterCard удържат към 7-10% такса върху всяка транзакция, която обслужват. Магазините са стигнали до извода, че не е добре да поддържат две различни цени за един продукт (кеш и кредит), затова са закръглили цените нагоре, така че да включват и таксата за обслужването на кредитните транзакции. Та ако им плащате кеш, те си прибират по-голяма печалба от вас.
 • Печалби – вече почти няма свясна кредитна карта, която да не предлага някакви добавки в договора си. Най-изгодният пример от моята гледна точка: ако имате GM Card, за всеки долар, който завъртите през нея, ви се начисляват 5 виртуални цента, които можете да трупате и по-късно да употребите при закупуването на кола от GM. Това се равнява на 5% обратна печалба и според мен е много изгодно. Други кредитни карти дават възможност за трупане на мили за безплатен самолетен билет или просто на пари кеш, които можете да употребите за някаква покупка. Но вече са стигнали оттам, че една от банките, чиято кредитна карта имам от много години (и поради това няма никакви такива печалби), ми изпрати писмо преди две седмици, в което ме приканваха да им се обадя по телефона и да кажа какъв вид подобни бонуси бих желал да събирам с тази карта.
 • Промоционални лихви – доста от не-генералните кредитни карти (издавани от някакъв магазин, например Best Buy, пускат от време на време промоционални лихви – “18 months no payments and no interest on any digital camera $599 or up”, да речем. Трикът тук е че лихва за този период от 18 месеца, считано от датата на покупката, се начислява, но не е дължима. Ако изплатиш цялата промоционална сума в рамките на промоцията, цялата лихва се опрощава. Ако не платиш обаче, си начисляват лихвата със задна дата и печелят от това. Всичко си е записано в договора за промоцията. Та човек трябва да внимава и да брои, но вниманието бива възнаградено, защото това са си free money. Но вече виждам, че в месечното писмо вкараха и нова графа – ако има промоционална сума, която изтича в близкия месец или два, пише “Имате да изплатите промоционална сума от $…”, така че трудно може да се пропусне.
 • Бърз заем за черни дни – и това е опция, макар и неприятна. В случай на временна неликвидност човек може просто да вземе малко пари назаем от картата и да ги изплати по-късно, без да трябва да ходи и се моли на разни хора или институции за заем.

Недостатъци:

 • Ако човек не внимава, много бързо може да натрупа солидни дългове. Или да се простира извън чергата си и да пазарува повече неща, отколкото може да си позволи. Това наистина става много лесно
 • Пак по невнимание може да се изпусне промоционалната лихва и човек да се ядоса!

Както се вижда, от моята гледна точка предимствата далеч надвишават недостатъщите. Но както и почти всяка друга система в съвременния свят, и тази обслужва преди всичко бизнеса и след това клиента. За клиентът това е удобство, но трябва да се четат и малките буквички на договорите. Самата система печели много от невнимателни и неграмотни хора. Но умните хора могат да се справят със системата и да я използват за свое добро. Така че аз не мисля че кредитите сами по себе си са лоши. Това, което ги прави такива, е неправилното им използване от хора, които са вечно неразбрали. Поне ни се предоставя избор да имаме или да нямаме кредитни карти и до каква степен да ги ползваме.

3 thoughts

 1. Дали в Датско има такива кредитни карти, които са с бонуси?
  Щото моята… си е чисто дебитна :)? Нищо не печеля, само губя, така да се каже!

 2. Не знам за Дания – ще трябва да гледаш. Но доколкото ми е известно, цялата система с кредитните карти в Европа е доста по-различна. И тук допреди няколко години почти нямаше карти с бонуси, а сега почти няма без. Да не говоря, че преди десетина-петнайсет годинки повечето кредитни карти са имали и годишна такса! Ама ето какво прави конкуренцията :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *