Кирилизация за Windows (и не само)

Този пост е основно за хората, живеещи в чужбина.

Напоследък по повечето български сайтове и форуми се засилва тенденцията да се пише само на кирилица (виж и Инициатива “Шльокавица”). То така и трябва да бъде, според повечето участници там. Може би писането на методиевица нямаше да бъде толкова зле ако имаше ясни стандарти за транслитерация. Но все още няма такива, а и да има, не знам колко хора биха се съобразили с тях. Наистина за хората в България не трябва да има никакъв проблем да пишат на кирилица – доколкото знам, почти всички компютри, които се продават в БГ, са кирилизирани, а и може човек без проблем да си купи клавиатура с двуазбучни обозначения (латиница и БДС кирилица). Понякога обаче писането на кирилица може да е проблем за хората живеещи в чужбина. Техническа възможност има, да, но не винаги възможност за реализацията й. Ето какво съм научил аз:

 • Ако имате собствен компютър с Windows, можете да го кирилизирате по няколко начина – по метода на Инжинера (малко повече информация за него има и тук); или да си намерите/купите кирилизираща програма за Windows. Единственият минус на този метод е че ако вече имате повече от една клавиатурна подредба, инсталирана на компютъра (например английска и френска), ще добавите още една – най-вероятно фонетична българска (въобще не е лесно да се ползва БДС подредбата в чужбина, освен ако не знаете разположението на буквите наизуст, защото обикновено клавиатура с БДС подредба трябва да се поръчва от България).
 • Ако нямате собствен компютър, а ползвате публичен (в университет или библиотека, да речем), в повечето случаи нямате достатъчно права да променяте операционната система. Едно заобикoлно, но работещо решение е да ползвате онлайн кирилизатора на Кредор, като най-лесно това може да става през нечий форум, примерно този на dir.bg – отваряте отговор на някое мнение, пишете си мнението на латиница, преобразувате го на кирилица с Кредор-а и след това копи и пейст там, където всъщност пишете. Не ми е известно да има по-самостоятелно решение с Кредор от това – те казват, че кирилизаторът им е достъпен чрез HTTP, но досега не съм виждал сайт, който използва engine-а на Кредор за превод на мнения, които трябва да бъдат оставяни другаде. Е, администраторите на всеки даден български сайт трябва да се позамислят дали да дават тази възможност на потребителите си (Кредор предлагат различни скриптове за това), но така опцията е пак извън контрола на потребителите.
 • Нямам знания как се кирилизират операционни системи като Linux, различни видове Unix, Sun OS, OS X и всички други, за които се сетите. 🙁

И не на последно място – когато човек живее постоянно в чужбина, някои съкращения и термини въобще не му изглеждат добре на кирилица (тук говоря главно от личен опит). Също така и доста често ни липсват българските еквиваленти на думи, които не сме употребявали в България… Затова на мен по едно време методиевицата ми беше много по-лесна – не трябваше непрестанно да превключвам клавиатурната подредба от EN на BG и обратно. Но наистина е по-добре да пишем на кирилица.

2 thoughts

 1. Mnogo si prav, priqteliu !
  Az pi6eh s marker vyrhu klaviaturata BDS-to, ama se trie 🙁
  Е, имам и кирилица, на наистина ми трябваше клавиатура от БГ, а и познания, да си “отключа” кирилицата в ХР-то.
  Вярно, че е грозно на латиница, но когато е единствена възможност за някой, по изброените и от теб по-горе причини, трябва ли да се изхвърля и блокира потребителя, не е ли вече мания? Не може ли да се остави като въпрос на култура, за да се избегне изолирането на потребители, нямащи друга възможност?

 2. @Ivo: За който няма технически познания или възможност да пише на кирилица, има 62с – с него се пише на шльокавица, после текстът се конвертира на кирилица и се копира в полето.
  А аз лично предпочитам когато някой няма възможност да пише на кирилица, да ми напише коментар на английски, отколкото на шльокавица, особено неграмотна.
  Колкото за клавиатура от България – няма нужда от такава. Има си фонетична кирилица, за която не е необходима специална клавиатура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *