Злоупотреба с лична информация: кабелна телевизия

Бях почнал да говоря за това защо предпочитам сателитен приемник пред кабелна телевизия. И една от главните ми причини – да не събират информация за това какво гледам без аз да зная или да съм давал съгласието си. Като се замисли човек, като че ли няма каква чак толкова важна информация да се събере – главно какво гледаш. Няма номера на банкови сметки, няма ЕГН-та да вървят по кабела. Но от моята гледна точка има няколко момента, на които съм обърнал внимание:

  • От това какво гледам и начина, по който сменям каналите и времето, което се задържам да гледам всеки един от тях, може да ми се направи маркетингов профил. И после да вземат целенасочено да ме засипват с реклами точно на такива стоки, защото според съставения ми профил имало голяма вероятност да си ги купя. Не отричам, че понякога това е много полезно. Има случаи да търся нещо и да не мога да го намеря никъде докато не зърна някоя такава целева рекламка, било то по пощата или по Интернет. Но не желая да бъда засипван с такива материали. А и обичам аз да имам правото на избор, пък и да се ровя да търся разни неща от време на време.
  • Също не обичам някой да събира информация за мен по този начин. Въпрос на лично предпочитание… За мен е важно защо се правят дадени неща, не самите неща. Докато мехачничното събиране и обработка на информация доста често рисува съвсем друга картина.
  • Все още няма генерални финансови усложнения при събирането на информация чрез кабелната телевизия. Макар че се предлага закупуване на филми или спортни предавания (pay-per-view) само чрез дистанционното – не трябва да се обажда човек, че да му пуснат някой филм. Но по кабела не вървят номера на кредитни карти и друга такава абсолютна разплащателна информация. Върви само относителна такава – клиентът Х поръча филма У и ще добавим цената за гледане на филма към месечната му сметка.
  • Току-виж и някои държавни служби се заинтересували от теб ако стане ясно, че гледаш предавания за направа на взривни устройства. Е, не че има много такива, но и такъв профил може да ти се състави – дали си потенциален престъпник или не… Или пък просто си съмнителен субект с изкривен мироглед.

В заключение, този избор си беше въпрос на лично предпочитание. Последствията от събиране на подобен род информация може да не са толкова големи и сериозни [поне засега], но на мен просто не ми е приятно някой постоянно да ме подслушва или шпионира :-).

2 thoughts

  1. Чудесно! Благодаря, въпреки че май има и още неща за добавяне смятам да го препубликувам (обичам CC 🙂 ) на cilaw.org. Надявам се да нямате против

  2. Разбира се, че можеш да го препубликуваш, Пейо. Затова е СС :-). Не претендирам, че съм покрил всичко, но ако има интерес, може би ще отделя още време по тази тема. Това ми е основният проблем – не винаги намирам време да формулирам всичко, което има за казване (а понякога трябва и да се замислям за не толкова очевидните неща…).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *