Кабел или сателит

Broadcast телевизията в Щатите е доста зле… Сигналът не се приема много добре, особено в големите градове. Може би и защото не е традиция да се слагат телевизионни антени по покривите на къщите, може би и заради многото къщи и високи сгради. Но ако нямате късмета да живеете в близост до някой транслатор, излъчваната телевизия почти не може да се гледа свясно само със стайна антена. Пък и честно казано, няма много за гледане по големите мрежи (NBS, CBS, ABC, Fox…). Та човек обикновено трябва да избира между кабелна и сателитна телевизия.

Кабелната телевизия е по-старата от двете технологии. И като такава е по-широко разпространена в USA. Навсякъде има кабели. Вече има и цифров сигнал, доставян по домовете, така че качеството е на висота. Прекарването на кабел става чрез обаждане на местната компания за кабелна телевизия (обикновено има една голяма, от национално ниво) и те пращат човек, който прекарва кабел от стълба до къщата (ако е нямало такъв преди), пробива външната стена (за да го вкара вътре) и инсталира приемник. Не съм много наясно за условията за притежаване на приемник (може ли човек да си купи такъв или трябва да го “наеме” от кабелната компания). Минусът е че през зимата при нас кабелите понякога се късат (защото са външни) и човек може да остане без телевизия за известно време. Ама те и другите кабели са външни (ток и телефон) и обикновено вървят почти заедно от стълба до къщата, така че кабелът за телевизията няма да е най-големият ви дерт при такава ситуация.

От няколко години с бързи темпове добиват популярност и цифровите сателитни телевизии. С малка антена са (18 инча), така че не заемат много място на къщата. Генерално цените им са по-ниски от тези на кабелните компании. Обикновено предлагат да ви инсталират антената срещу допълнително заплащане, но аз можах да се оправя сам (и то два пъти) – определям на гьотура къде горе-долу е сателита (има сведения за позицията) и нагласям антената грубо, а после започвам да търся сигнала. Минусът на сателитната чиния е че ако няма пряка видимост към сателита, а отпред има дърво или къща, при дадени атносферни условия приемането се влошава, а даже се и губи понякога.

Но когато аз правех избора си дали да започна с кабелна телевизия или сателит, отчетох и нещо друго. В тази маркетингова държава едно от най-важните неща е информацията за отделните потребители. Въз основа на нея им се прави профил и рекламата към тях може да бъде определяна с по-голяма точност… Е, аз не държа всичко за мен да се знае, особено без мое съгласие. Кабелът е среда, позволяваща излъчване в двете посоки. Сателитът не е. Фирмата доставчик естествено се опитва клиентите си да си държат сателитния приемник винаги свързан към телефонен жак – “за да можете да си поръчвате платени филми или спортни събития с едно натискане на бутон от дистанционното, без даже д асе налага да ставате”. Е да, ама и кой знае каква информация се праща до Центъра всяка нощ… Така че аз почти никога не си държа приемника свързан. От време на време ми се налага и тогава обикновено има разправии – защото при няколко месеца без активност по телефонната линия връзката се изключва от Центъра. И обикновено трябва да се свържа по телефона с жив човек, че да мога пак да я ползвам. Ама веднъж една от тези дами много се беше запалила да ме агитира да се свържа, че чак каза “Ами тогава пък изобщо няма да можете да си поръчвате pay-per-view филми от нас.” И моят отговор беше “Ами добре тогава, щом не искате този ми бизнес, ще го дам на някоя локална фирма за филми под наем”. Следващите пъти като съм говорил с нейни колеги, никой не се е държал повече така с мен. Ама знам ли – може това ми поведение да е намерило място в някоя от базите им данни…

Та аз винаги изявявам предпочитанията си към сателитната телевизия пред всеки, който ме попита.

4 thoughts

  1. Досега още не съм успял да намеря добро обобщение на възможните (зло)употреби на информацията, която се подава от гледащият телевизия в цифров вид. Всъщност май ми трябва да се замисля за безкрайните възможности за персонализиране и пазарите около тях и тогава да търся възможните privacy нарушения, но ми се искаше да попитам, защото някой го е написал вече.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *