Как да си направим блог

Преди да започна този блог, доста се чудех колко ще е трудна техническата част на създаването и поддръжката му (както и Дончо ме избложи)… Оказа се обаче, че изобщо не е трудно, така че реших да споделя каквото научих, без да претендирам, че знам всичко или че съм пробвал всичките изброени по-долу начини. И също така ще се опитам да опиша процес през погледа на човек, който не знае чак толкова много неща, свързани с уеб публикуване (ще се опитам да напиша нещо като Blogging for Dummies, така че комуто са ясни тези неща, може спокойно да не чете до края). Та:

 1. Създаване на блог в blogger.com – три стъпки за въвеждане на лична информация и вече си имате блог. При това без никакви такси. (Не съм пробвал този вариант.)
 2. Виждал съм поне няколко hosting provider-а да предлагат и те услуги, подобни на горната. Ако вземете хостинг при тях, ви дават инструменти да си направите блог, най-често безплатно. Ако се разтърси човек, сигурно ще намери доста такива предложения. (Не съм пробвал и този вариант.)
 3. Блог софтуер. Това е може би най-гъвкавият вариант. Изисква само човек да научи няколко прости трика.

  Повечето блогери, които познавам, ползват WordPress. Последната до момента обявена версия е 1.5. Сваляте си ZIP или GZ файла от сайта и го разархивирате локално.

  Хостинг – трябва или да си поддържате собствен уеб-сървър в къщи или на работа (ако е така, не би трябвало да сте стигнали чак дотук с четенето) или да си осигурите хостинг от някоя компания. Примери за свясни хостинг провайдери има пак при Дончо. Минималните изисквания за хостинга са на сайта на WordPress.

  Отваряте файла wp-config.php от локалната директория с кой да е текстов редактор. В него трябва да се променят някои параметри – първо свързани с MySQL базата данни, която трябва да сте създали на хост сървъра, и после за поддръжка на български трябва да съществува define ('WPLANG', 'bg.po'); ред във файла. Също така ще трябва да копирате файла bg.po в \wordpress\wp-includes\languages\.

  Трябва да създадете поддиректория за wordpress в директорията, която се сочи от уеб сървъра (името и няма значение). Там ще копирате (upload) всички файлове от локалната си wordpress директория. Не трябва да се създават никакви допълнителни HTML файлове.

  Трябва да си създадете базите данни чрез стартиране на < име_на_домейн>/< име_на_wordpress_директория>/wp-admin/install.php от сървъра през уеб-браузър.

  Ако евентуално си имате домейн и поддомейн за блога, трябва да го пренасочите към < име_на_домейн>/< име_на_wordpress_директория>/index.php.

  WordPress идва с две теми – default и classic, но могат да се намерят доста други вече направени теми и да си сложите тема, която на вас ви харесва. Ако не можете да си намерите тема, която да харесате (аз съм все още в това положение), изходът е един – залягайте над книгите за PHP.

  Готово! Вече трябва да сте готови за първия си пост. Ако имате проблеми с WordPress, пробвайте да намерите отговор на въпросите си на форума му за поддръжка.

Успех с бложенето!

3 thoughts

 1. ако искаш да си кирилизираш блога това трябва да стане преди да го инсталираш?
  има ли начин да го направя след като съм го инсталирал ?

 2. Става доста прилично и намираемо в Blogger. Освен това има възможности за персонализиране с различни шаблони, корекция на HTML кода, промяна на цветове, щрифтове, и др.
  …е… прилично като за безплатно….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *